ALBLASSERDAM – Groepachters van vier Alblasserdamse basisscholen hebben woensdagavond 11 april 2018 in Landvast gedebatteerd over nieuwe ideeën voor Alblasserdam. De debatwedstrijd ‘De Bat’ werd gewonnen door kinderen van ’t Nokkenwiel (Boerenpad). Zij presenteerden en verdedigden het idee om een klimbos te realiseren in het Alblasserbos. De kinderen hadden hiervoor zelf ook al sponsors benaderd. Uit handen van de jury ontving het groepje een cheque ter waarde van 1500 euro.

In de afgelopen weken kregen de leerlingen debatles op school. Daarbij hebben ze zelf al druk geoefend met het voeren van debatjes. In elke klas werden ideeën gepresenteerd met als thema: hoe maken we Alblasserdam leuker en mooier. De resultaten daarvan werden in de vorm van een debat op woensdag 11 april gepresenteerd. Het debat werd geleid door burgemeester Jaap Paans. De jury bestond uit de wethouders Dorien Zandvliet en Arjan Kraijo.

Scholen
Aan het debat deden kinderen van De Schalm, de Ds. Joannes Beukelmanschool, ’t Nokkenwiel (Maasplein) en ’t Nokkenwiel (Boerenpad) mee. Elk groepje leerlingen presenteerde een eigen idee. Vervolgens mochten leerlingen uit de andere groepjes daarover kritische vragen stellen.

Meer mogelijk
Aan het einde van de avond maakte de jury de uitslag bekend. “Het was bijna niet te doen. Er zijn vier ontzettend mooie en goede plannen gepresenteerd. Het is natuurlijk ontzettend zonde als er maar één plan uitgevoerd zou worden. We hebben alle plannen tegen het licht gehouden en zijn tot de conclusie gekomen dat er misschien wel meer mogelijk is…,” vertelde wethouder Arjan Kraijo.

De Schalm
Als eerste werd het idee van de leerlingen van De Schalm besproken. De kinderen hadden voorgesteld om een deel van het Alblasserbos in te richten als plek om te kunnen lasergamen. Het gamen zou plaats moeten vinden via recreatiecentrum Vinkenwaard. “Dat is een leuk en origineel idee dat haalbaar is als een ondernemer daar brood in ziet. Wat mij betreft  gaan we naar de eigenaar van Vinkenwaard om te zien of hij het ziet zitten dit op de ‘menukaart’ te zetten,” oordeelde de jury.

Beukelmanschool
De kinderen van de Joannes Beukelmanschool hadden de ‘klushut’ gepresenteerd. Bij dat plan is het de bedoeling dat kinderen, in samenwerking met senioren, kunnen klussen en bijvoorbeeld fietsen kunnen maken. Over dat plan zei jurylid Zandvliet dat er al initiatieven in het dorp zijn, waar de kinderen op kunnen aanhaken. Als voorbeelden noemde de wethouder Jeugdland en Repaircafé.

‘t Nokkenwiel
De kinderen van ’t Nokkenwiel (Maasplein) hadden voorgesteld om saaie speeltuintjes in Alblasserdam leuker te maken. Jurylid Kraijo: “We willen dit onderwerp samen met jullie op de agenda zetten bij de gemeente. Samen met jullie willen we kijken wat nu een niet saai of leuk speeltuintje is. Met de afdeling ‘buitenruimte’ willen we met jullie om de tafel om te kijken wat er moet gebeuren.”

Winnaar
Tot slot kwam de jury aan bij het idee over het klimbos van de kinderen van ’t Nokkenwiel (Boerenpad). Zandvliet: “Dat is een heel leuk en mooi idee. Dat hebben we niet in Alblasserdam en wie wil er nu niet in een boom klimmen? Dat wil ieder kind wel eens. En sommige volwassenen ook.  Omdat het zo’n goed idee is, maar ook omdat het zo goed werd gebracht en zo goed werd onderbouwd en met zoveel voorwerk, wint deze groep de 1500 euro. Dit zou het startkapitaal voor de onderneming kunnen zijn, maar we zouden ook zomaar nog kunnen bedenken dat jullie een klimevenement gaan organiseren hiervoor. Het mag allemaal. We gaan het samen met jullie uitwerken. Jullie hebben de prijs hartstikke verdiend.”

Respectvol
Aan het einde van de avond werden de organisatoren, de docenten, de jury en de burgemeester bedankt voor hun inzet. Dorien Zandvliet liet na het debat via Twitter weten: “Mooie ideeën waar goed over is nagedacht! Het debat was over en weer respectvol en to the point!”