ALBLASSERDAM – Kinderen uit groep 7 van basisschool Het Palet in Alblasserdam hebben maandag 9 april 2018 het oorlogsmonument in de Polderstraat in Alblasserdam geadopteerd. De adoptie werd symbolisch aanvaard met het leggen van een krans. Na het leggen van de bloemen gaf trompettist David van Kwawegen van muziekvereniging Soli Deo Gloria uit Alblasserdam het ‘taptoe-signaal’. Aansluitend werd er twee minuten stilte gehouden.

Om de herinnering aan de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Alblasserdam levend te houden, adopteert een groep leerlingen elk jaar het oorlogsmonument in de Polderstraat. Op 4 mei wordt bij het monument de jaarlijkse dodenherdenking gehouden.

Plechtigheid en kranslegging
Met een project op school bereidden de kinderen zich op de adoptie voor. Hierbij maakten zij onder andere gebruik van lesmateriaal dat is ontwikkeld door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Tijdens de bijeenkomst op maandag 9 april in Cultureel Centrum Landvast gaven de leerlingen een presentatie over wat zij hebben geleerd van het project. Burgemeester Jaap Paans opende de bijeenkomst met een welkomstwoord. Na de presentatie liepen de leerlingen en alle genodigden in een gezamenlijke tocht naar de Polderstraat om door middel van een kranslegging symbolisch de adoptie te aanvaarden.

Traditie
‘Adopteer een monument’  is een landelijk onderwijsproject waarbij leerlingen van groep 7 en groep 8 van het basisonderwijs een oorlogsmonument in hun eigen dorp of buurt adopteren. Zo leren de kinderen over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en de rituelen die daar bij horen. De Alblasserdamse basisscholen doen al vele jaren mee met dit project.