ALBLASSERDAM – De meeste met beton gevulde palen, die eind 2016 op het industrieterrein in Alblasserdam werden geplaatst, worden weer weggehaald. Er komt een geleiderail voor in de plaats. Dat is te lezen in een nieuwbrief voor ondernemers op de website van de gemeente Alblasserdam. De palen waren een doorn in het oog van veel ondernemers. In de afgelopen jaren ontstond er voor tienduizenden euro’s schade aan vrachtwagens en personenauto’s. De bestuurders raakten de in beton gegoten palen met hun voertuig, doordat ze deze over het hoofd zagen. De eerste schade ontstond al binnen één dag na plaatsing.

De paaltjes aan de Wattstraat en Edisonweg op bedrijventerrein Vinkenwaard, worden vanaf dinsdag 10 april vervangen door een geleiderail. “De zogeheten ‘Alblasserdammertjes’ bleken schade te veroorzaken aan het materieel van de ondernemers op het bedrijventerrein. De palen zijn bedoeld om het openbaar groen te beschermen tegen schade door vrachtwagens. De geleiderail corrigeert waar nodig ook vrachtwagens, maar levert minimale schade op. De gemeente en de betrokken ondernemers zijn gezamenlijk tot dit alternatief gekomen,” zo is in de brief te lezen.

Hergebruikt
De palen zijn van staal, gevuld met beton. Verder staan ze in beton en zijn ze ondergronds aan elkaar vast gelast. De komende weken worden ze weggehaald. In de nieuwsbrief staat verder: “De palen aan de binnenzijde van de bocht in de Wattstraat blijven gehandhaafd ,vanwege hun snelheidsremmende werking in deze bocht, waar ook woonhuizen staan. De verwijderde ‘Alblasserdammertjes’ worden hergebruikt op de Hoogendijk om sluipverkeer over het fietspad tegen te gaan. De werkzaamheden, die enige weken gaan duren, leveren niet of nauwelijks hinder op voor het doorgaande verkeer. Op de ventweg wordt een wegafzetting geplaatst om veilig te kunnen werken.”

OV De Noord
Ondernemersvereniging De Noord in Alblasserdam laat weten blij te zijn dat een groot deel van de palen wordt weggehaald op het industrieterrein. “OV De Noord heeft zich hier sterk voor gemaakt en is dan ook zeer verheugd dat we in goed overleg met de Gemeente Alblasserdam en ondernemers tot dit alternatief zijn gekomen,” aldus de vereniging op haar website.

Maat
Vorig jaar schreef Alblasserdammer Adri Maat, die jarenlang directeur-eigenaar was van transportbedrijf MAAT, een brief naar de gemeente waarin hij zijn beklag deed. “De plaats waar de palen staan is ondoordacht en slecht gekozen. Als je met de auto naast de palen staat, zijn deze vanuit de chauffeurspositie niet zichtbaar,” stelde Maat. Hij besloot zijn brief met: “Ik zie het als een totale verkeerde inschatting van de gemeente en dat het van de gemeente niet de bedoeling is geweest om door de plaatsing van deze palen zoveel schade te berokkenen. Mijn advies is om per direct de palen te verwijderen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.”

Kosten
Wat het weghalen van de palen en het plaatsen van de geleiderail gaat kosten, is nog niet bekend. Zodra die bedragen binnen zijn, wordt dit bericht bijgewerkt.

Update:

De kosten voor de plaatsing van de geleiderail en de bloembakken bedragen 5000 euro. De palen die worden weggehaald, worden hergebruikt bij het nieuwe fietspad bij de Van Wenaeweg om daar sluipverkeer tegen te gaan. “Het zat al in de planning om daar paaltjes te plaatsen, dus daar hoeven nu geen nieuwe voor aangeschaft te worden,” zo laat een woordvoerster van de gemeente Alblasserdam weten.