BLESKENSGRAAF – Ter hoogte van de Hofwegen in Bleskensgraaf is in de nacht van zaterdag 31 maart op zondag 1 april 2018 een auto met drie personen te water geraakt. Dit gebeurde rond 05.25 uur. Na een urenlange zoektocht, zijn dankzij oplettende burgers, drie kletsnatte criminelen aangehouden.

Inbraak Dordrecht
Omwonenden van winkelcentrum Sterrenburg in Dordrecht schrikken zondagochtend rond half zes op van harde klappen. Ze zien mannen wegrennen en in een rode auto stappen. Er blijkt te zijn ingebroken bij brillenzaak Eyewish. Agenten zien de beschreven auto even later op de N3 bij Papendrecht, maar verliezen deze ook weer uit het oog.

Te water
De verdachten rijden met zeer hoge snelheden door de polder. Nadat ze Oud-Alblas gepasseerd zijn, slaan ze op de N214 af naar Bleskensgraaf. Aan het einde van de Wervenkampweg rijdt de wagen rechtdoor het water in. De auto zinkt op zijn kop naar de bodem. De drie inzittenden komen op tijd uit het voertuig. Twee mannen zwemmen naar de ene kant, één naar de andere kant. Het drietal gaat er te voet vandoor.

Duikers
Omdat niet zeker is of alle inzittenden uit de auto zijn, worden de brandweer en een ambulance gealarmeerd. Onder meer het wateroppervlaktereddingsteam van brandweer Nieuw-Lekkerland en de brandweerduikers komen met spoed ter plaatse. In de auto ligt wel buit van de inbraak en her en der worden natte jassen en broeken gevonden, maar de inbrekers worden niet aangetroffen. Rond 06.15 wordt afgeschaald en vertrekken de brandweer en ambulance weer.

Zoektocht gaat door
En hoewel er vanwege het slechte weer bij Amsterdam geen politiehelikopter ingezet kan worden, geeft de politie op de grond de zoektocht niet op. Met behulp van undercoverauto’s en een aantal opvallende politieauto’s, wordt in de omgeving gezocht. Ook politie Alblasserdam zoekt mee.

Eerste aanhouding
De eerste verdachte wordt even na 08.00 uur door een passant gesignaleerd op de Polderweg West bij Molenaarsgraaf. De passant, een automobilist met een vrouw als bijrijdster, (bent u deze passant? Lees dan de onderste alinea) geeft aan de politie door dat er een man met een nat pak door het dorp struint. Niet veel later wordt de verdachte aangetroffen en in de boeien geslagen. Hij ontkent alle betrokkenheid en zegt zelf juist slachtoffer te zijn. Hij zou beroofd zijn en vervolgens in de polder zijn gedumpt.

Alle drie aangehouden
Niet veel later wordt iets verderop, met dank aan een oplettende buurtbewoner, een tweede man aangehouden. Rond 08.40 uur komt er een telefoontje bij de politie binnen vanuit de Zevenhovenstraat in Bleskensgraaf. De melder vertelt dat een man met natte kleren om hulp vroeg. Van alle kanten komen de politie-eenheden met spoed naar de betreffende straat. Daar wordt de derde kletsnatte verdachte in de boeien geslagen.

Onderkoeling
Het drietal, dat zich drie uur lang in natte kleren heeft schuil gehouden, wordt eerst naar het ziekenhuis gebracht, omdat er mogelijk sprake is van onderkoeling. Later op de dag zullen de jongemannen, bekenden van de politie, op het politiebureau worden verhoord.

Identiteit
Van twee van de drie verdachten is de identiteit inmiddels bekend. Het gaat om een 20-jarige man uit Ameide en een 19-jarige man uit Utrecht. Van de derde man volgt de identiteit later. Verder onderzoekt de recherche alle inbraaksporen bij het winkelcentrum in Dordrecht.

Oproep
De politie wil graag de personen die tips hebben doorgegeven bedanken en is daarom op zoek naar de man die de tip doorgaf die resulteerde in de eerste aanhouding. Het gaat om een automobilist die nabij de Polderweg West in Molenaarsgraaf een agent aansprak. De man had een vrouw als bijrijdster. Bent u deze persoon? Bel dan naar de redactie via 0640092253.