ALBLASSERDAM – Een 58-jarige man uit Alblasserdam is donderdag 29 maart 2018 door de rechtbank van Dordrecht veroordeeld tot een celstraf van twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van vijf jaar, omdat hij seks heeft gehad met een verstandelijk gehandicapte vrouw (22). Verder moet de Damdorper het slachtoffer ruim 5000 euro schadevergoeding betalen, mag hij geen contact meer hebben met het slachtoffer en moet hij zich zo vaak en zo lang als dat nodig is melden bij de reclassering. De uitspraak komt overeen met de eis van het openbaar ministerie van twee weken geleden.

De Damdorper heeft in november 2017 seks gehad met zijn 22-jarige, verstandelijk beperkte dorpsgenote, die vanwege haar beperking niet in staat was om haar wil te bepalen en weerstand te bieden.

Taxichauffeur
De nu 58-jarige verdachte heeft het slachtoffer leren kennen in 2012. Hij was toen als taxichauffeur werkzaam en vervoerde leerlingen van een school voor zeer moeilijk lerende kinderen, waaronder het slachtoffer dat toen 16 jaar oud was. De verdachte heeft in die tijd contact met haar gelegd via Hyves, waarop hij haar romantisch getinte berichten heeft verstuurd. De verdachte is daarop aangehouden door de politie en gehoord wegens ‘grooming’, maar dit heeft in verband met de leeftijd van het slachtoffer niet tot vervolging geleid. De verdachte is als gevolg van dit incident in 2012 wel zijn baan als taxichauffeur verloren.

Vermist
Medio november 2017 heeft het slachtoffer via Facebook contact opgenomen met de verdachte. Het slachtoffer was op dat moment woonachtig in een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Het contact heeft ertoe geleid dat de verdachte twee keren ‘s nachts bij het slachtoffer in haar kamer op bezoek is geweest. Het slachtoffer heeft vervolgens aan de verdachte medegedeeld dat zij een sleutel van de voordeur te pakken had gekregen zodat zij zelfstandig naar binnen kon. Het slachtoffer heeft daarna een aantal nachten bij de verdachte verbleven, waarbij hij haar laat in de avond ophaalde en midden in de nacht terugbracht. In de nacht van dinsdag 28 op woensdag 29 november 2017 is het slachtoffer wederom opgehaald door de verdachte. Zij is die nacht echter niet teruggekeerd naar haar woning, maar is in de woning van de verdachte gebleven. Daar is zij op vrijdag 1 december 2017, na een lange zoektocht, aangetroffen door de politie. In de gehele periode, vanaf het tweede bezoek door de verdachte aan de instelling op 17 november 2017 tot 1 december 2017, heeft hij herhaaldelijk seks met het slachtoffer gehad.

Misbruik gemaakt
Hoewel de advocaat van de man vrijspraak had bepleit, vindt de rechtbank dat de Alblasserdammer wel degelijk schuldig is. De rechter motiveerde de uitspraak met: “De verdachte is een seksuele relatie aangegaan met het slachtoffer, wiens sociaal-emotionele ontwikkeling vergelijkbaar is met een kind van 18 tot 36 maanden. Daarbij heeft hij misbruik gemaakt van haar wens om een normaal leven te leiden, onder meer door haar in 2012 vele romantisch getinte berichtjes te sturen en meer recent door haar voor te spiegelen dat zij zouden trouwen. Door op die manier in te spelen op de onzekerheden en verlangens van het slachtoffer, heeft de verdachte op ernstige wijze misbruik gemaakt van de bij haar aanwezige verstandelijke beperking. Het slachtoffer is als gevolg van wat er is gebeurd gedwongen opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis en het is voorstelbaar dat zij de psychische gevolgen van hetgeen haar is overkomen nog lange tijd met zich mee zal dragen.”

Grote impact
De rechter vervolgde: “Voorts heeft de verdachte het slachtoffer van dinsdagnacht tot vrijdagmiddag verborgen gehouden. De verdwijning van het slachtoffer heeft grote onrust en angst veroorzaakt bij haar familie en haar begeleiders. Ook nadat hij op internet las over de vermissing van het slachtoffer heeft hij geen contact opgenomen met de politie. De grote impact die dit handelen heeft gehad op de omgeving van het slachtoffer is naar voren gekomen in de ter zitting door de zus van het slachtoffer voorgelezen slachtofferverklaring. De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij zich aan dit alles niets gelegen heeft laten liggen en zich slechts heeft laten leiden door zijn eigen lusten.”

Slachtofferverklaring
De zus van het slachtoffer las twee weken geleden, tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak een slachtoffer verklaring voor. Ze vertelde: “Mijn zusje is beperkt en jij wist dit. Achteraf blijkt dat ze je zelf heeft opgezocht. Jij hebt gretig misbruik gemaakt van wat op een presenteerblaadje werd aangeboden. Dit terwijl jij beter had moeten weten en een verstandige volwassene had moeten zijn. Jij denkt alleen maar met je pik. In mijn ogen ben jij een vieze ouwe vent, die niet mans genoeg is om een relatie aan te gaan met iemand van zijn eigen niveau. Ik hoop dat je een contactverbod krijgt, zodat je mijn zusje nooit meer zal lastig vallen. Ik hoop dat je een behandeling krijgt voor hetgeen je gedaan hebt en ik hoop dat je ooit je gezonde verstand terug gaat krijgen. Tot slot hoop ik dat je een gevangenisstraf zal krijgen; al zal die in onze ogen nooit hoog genoeg zijn.”

Vonnis
Na de motivatie, kwam de rechter donderdag uiteindelijk tot het vonnis: “Gezien de ernst van het feit kan niet anders worden gereageerd dan met het opleggen van een gevangenisstraf. De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 24 maanden, waarvan acht voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar.”

Contactverbod en schadevergoeding
Als bijzondere voorwaarden werden een meldplicht bij de reclassering en een contactverbod met het slachtoffer opgelegd. Tot slot moet de verdachte 5.130,60 euro aan schadevergoeding betalen, waarvan 5000 euro immateriële schadevergoeding. De rest van het bedrag is materiële schadevergoeding voor de kosten die het slachtoffer / haar zus hebben moeten maken. Er was een bedrag van ruim 10.000 euro gevraagd, maar dat vond de rechtbank, na vergelijk met vergelijkbare zaken, te hoog.

Hoger beroep
De verdachte heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan. Doet hij dat niet, is het vonnis definitief.