ALBLASSERDAM – De nieuwe Alblasserdamse gemeenteraad die woensdag gekozen is, zal niet meer uit alleen mannen bestaan. Dat blijkt uit de lijst met namen van personen die vrijdag 23 maart voorgedragen zullen worden voor benoeming tot gemeenteraadslid. De lijst werd donderdagavond 22 maart 2018, tijdens een informele ‘duidingsbijeenkomst’ bekend gemaakt door burgemeester Jaap Paans. Op de lijst staan vier vrouwen. Eén van hen heeft inmiddels aangegeven geen raadslid te willen worden. Wel stelt zij zich beschikbaar als kandidaat-wethouder.

Kritiek
In de afgelopen raadsperiode van vier jaar bestond de Alblasserdamse gemeenteraad uit alleen maar mannen. Regelmatig was daar kritiek op. Ook vanuit de raadsleden zelf. “Twee raden zonder vrouwen in Nederland? Dat zou toch niet moeten kunnen,” twitterde CDA-raadslid Arco Strop deze week nog. En wethouder Dorien Zandvliet zei deze week in het Algemeen Dagblad het zorgelijk te vinden dat de raad enkel uit mannen bestaat. “Het is heel raar om zeventien mannen te horen praten over thema’s als kwetsbare zwangerschappen. Niet dat ze dat niet kunnen, maar de helft van de bevolking is zo niet gerepresenteerd.” Volgens Zandvliet zijn er in heel Nederland maar twee gemeenten met een gemeenteraad zonder vrouwen: Alblasserdam en Hardinxveld-Giessendam. “Bepaald geen lijstje waar je in wilt staan. Meisjes hebben geen voorbeelden in de raad om zich aan op te trekken,” aldus Zandvliet in het Algemeen Dagblad van dinsdag 20 maart.

Vier vrouwen
Vrijdag zullen vier vrouwen worden voorgedragen voor gemeenteraadslid. Dit zijn Dorien Zandvliet voor de PvdA, Ivana Glavaš voor de D66, Margreet de Deugd-Bos voor het CDA en Catharina Leeuwis voor de VVD. Laatstgenoemde gaf donderdag echter al direct te kennen dat zij haar plaats in de raad af gaat staan aan VVD’er Stavros Barzas. Wel stelt Leeuwis zich beschikbaar als kandidaat-wethouder. Of Dorien Zandvliet plaatsneemt in de gemeenteraad, hangt af van hoe het nieuwe college van burgemeester en wethouders eruit gaat zien. De PvdA is de tweede partij van Alblasserdam en Zandvliet heeft de ambitie om door te gaan als wethouder. Als de PvdA inderdaad in de coalitie komt en Zandvliet wethouder wordt, zal haar plaats in de raad ingenomen worden door Wim van Krimpen. Glavas en De Deugd komen beiden in de raad.

Voorkeursstemmen
Naast de zes lijsttrekkers zijn diverse personen met voorkeursstemmen in de gemeenteraad van Alblasserdam gekozen. Dit zijn Orhan Yilmaz en Haci Erdogan voor de PvdA, Ivana Glavaš voor de D66, Catharina Leeuwis en Arjan Dekker voor de VVD en Margreet de Deugd-Bos voor het CDA. Voor een voorkeurszetel is een kwart van de kiesdeler nodig. Ongeveer 120 stemmen van de kiesdeler die rond de 480 ligt. Hoeveel voorkeursstemmen de personen met een voorkeurszetel exact hebben gekregen, wordt vrijdag bekend gemaakt.

Voorlopige samenstelling
De voorlopige samenstelling voor de voordracht voor benoeming tot gemeenteraadslid ziet er tot nu toe als volgt uit:
SGP: 1. Peter Verheij. 2. Jaco  Brand, 3. Albert Brasser, 4. Corné van Werkhoven, 5. Jan Mark ten Hove.
PvdA: 1. Dorien Zandvliet, 2. Orhan Yilmaz, 3. Haci Erdogan, 4. René Zonnebeld.
CDA: 1. Arco Strop, 2. Margreet de Deugd, 3. Arie van ’t Zelfde.
D66: 1. Ramon Pardo, 2. Ivana Glavas
ChristenUnie: 1. Teus Stam, 2. Peter Sterrenburg.
VVD: 1. Herman Verweij, 2. Catharina Leeuwis, 3. Arjan Dekker.

 

Van links naar rechts: Catharina Leeuwis, Margreet de Deugd, Dorien Zandvliet en Ivana Glavas.