ALBLASSERDAM – De SGP in Alblasserdam is bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart 2018 de grootste partij geworden. De partij stijgt van vier naar vijf zetels. De Partij van de Arbeid is met een stijging van drie naar vier zetels de tweede partij in het Damdorp, gevolgd door het CDA en de VVD met allebei drie zetels. De D66 en de ChristenUnie haalden beide twee zetels. In het totaal waren er drie zetels meer te verdelen dan in 2014. Dat had te maken met het afhaken van Leefbaar Alblasserdam en de groei van de gemeente naar ruim 20.000 inwoners. De gemeenteraad zal de komende vier jaar bestaan uit 19 gemeenteraadsleden.

Het opkomstpercentage was in Alblasserdam bijna zestig procent. 9028 mensen brachten hun stem uit voor een nieuwe gemeenteraad. 52 mensen stemden blanco. 39 stemmen werden ongeldig verklaard

SGP
Lijsttrekker Peter Verheij van de SGP is blij met de uitslag: “Ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat we van zoveel Alblasserdammers hebben gekregen. We gaan zuinig met dit vertrouwen om. Verder wil ik de PvdA feliciteren die tegen de landelijke trend in een zetel erbij heeft gekregen. De collegepartijen staan in de plus. Ik zie dat als een signaal van de kiezer.”

PvdA
Lijsttrekker Dorien Zandvliet van de PvdA is ‘ontzettend tevreden’. “Tegen de stroom in toch zo’n uitslag. Ik ben blij dat zoveel mensen voor ons geluid voor een sterk en sociaal Alblasserdam hebben gekozen. Ik wil het campagneteam, dat bij ontij op pad is geweest om te flyeren en te spreken met allerlei instellingen, bedanken.”

CDA
Arco Strop, lijsttrekker van het CDA spreekt van een ‘mooie uitslag’. Hij vertelt: “Ik ben hartstikke blij dat we procentueel weer wat gestegen zijn. De huidige coalitiepartijen hebben weer een ruime meerderheid. Ik ben tevreden en feliciteer de drie winnaars SGP, PvdA en VVD.”

D66
De D66 met Ramon Pardo als lijsttrekker is ‘best tevreden’. Pardo: “Ik zie dit als consolideren. In 2010 kwamen we in de raad. We hadden toen twee zetels en waren daar super blij mee. Dat was toen ongekend. In 2014 hadden we landelijk alles mee en haalden we net geen drie zetels. Nu halen we meer stemmen dan in 2010 en minder dan in 2014. Dat komt denk ik mede door het landelijke gevoel bij D66. De landelijke trend is een fors verlies voor D66. Ik ben daarom best tevreden dat wij onze twee zetels hier kunnen houden. Tot slot feliciteer ik de SGP, maar ook de PvdA. Het is ongekend dat de PvdA op vier zetels uitkomt. Dat komt denk ik een beetje door het ‘Dorien-effect’. Ook de VVD wil ik feliciteren. Waar wij 300 stemmen verloren, hebben zij er ruim 300 stemmen bij.”

VVD
Herman Verweij, lijsttrekker van de VVD is blij met de extra zetel. “We zijn er content mee dat we ruim 350 extra stemmen hebben ten opzichte van vier jaar geleden. In absolute zin zijn wij de grootste winnaar. Dan kun je niets anders dan tevreden zijn met de uitslag.”

ChristenUnie
Teus Stam van de ChristenUnie had op meer stemmen op zijn partij gehoopt. “Ik ben niet helemaal tevreden. We hebben wat stemmen verloren. Die zijn misschien naar de SGP gegaan. Als dat zo is, zijn ze naar de goeie hoek gegaan. Gelukkig hebben we nog wel twee zetels. Met één zetels is allen ook maar zo alleen. Het had voor ons beter gekund. Ik ben benieuwd naar de collegevorming,” aldus Stam.

Op 23 maart 2018 heeft het hoofdstembureau in een openbare zitting de uitkomst van de stemming vastgesteld. Zij maakte het aantal uitgebrachte stemmen per partij en per kandidaat bekend. Aansluitend maakte het centraal stembureau in een openbare zitting de zetelverdeling en de gekozen kandidaten bekend. Ook het aantal voorkeursstemmen is hier zichtbaar. Het proces-verbaal is hier te downloaden.