ALBLASSERDAM – Tegen het nieuwe geluidsabsorberende scherm langs De Helling in Alblasserdam dat begin maart werd geplaatst, zijn dinsdag 20 maart 2018 zo’n 540 hedera’s geplant. De hedera is een plant die harig is en daardoor ook fijnstof op kan vangen. Wethouder Peter Verheij, die de eerste planten tegen de wal kwam poten, vertelde dat er ook gekeken wordt naar de mogelijkheden om elders op De Helling fijnstofopvangende planten te plaatsen.

5 keer meer fijnstof opvangen
Om een goede keuze te kunnen maken, wordt gewacht op de uitslagen van de proef die in september 2016 elders in het land van start is gegaan met een speciale kamperfoeliesoort die tegen geluidsschermen aan geplaatst wordt. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van de harige variant van kamperfoelie, de Lonicera / Green Junkie. Met relatief lange haren kan deze plantsoort naar verwachting zo’n vijf keer meer fijnstof opvangen dan andere planten. De proef duurt drie jaar. De eindresultaten worden half 2019 verwacht.

Nieuw scherm
Het nieuwe scherm, dat 180 meter lang is, absorbeert geluid waardoor de achterliggende woningen minder geluid van passerende auto’s zullen horen. Ook voorkomt het dat honden of kinderen vanuit het woongebied erachter de weg op kunnen rennen. De geluidsmuur is de vervanger van de houten variant die verrot was. Wethouder Peter Verheij: “Met dit nieuwe scherm is de entree van het dorp langs de Helling weer een stukje mooier geworden. Door het materiaal en de begroeiing is het ook nog een duurzame oplossing.”

De nieuwe geluidswal kost 33.500 euro.