ALBLASSERDAM – Wethouder Arjan Kraijo van Alblasserdam heeft afgelopen week zijn handtekening gezet onder het Convenant Aardgasvrije Nieuwbouw. Ook netbeheerder Stedin en 30 andere gemeenten uit Zuid-Holland ondertekenden het convenant. Hiermee bundelen provincie, gemeenten en de netbeheerder de krachten om projectontwikkelaars en hun opdrachtgevers ervan te overtuigen om bij nieuwbouw te kiezen voor een duurzaam alternatief voor aardgas.

Wethouder Arjan Kraijo: “Ons college heeft de afgelopen vier jaar ingezet op duurzaamheid om zo bij te dragen aan een toekomstbestendig dorp, een dorp dat ook voor de komende generaties gezond, leefbaar en aantrekkelijk is. We willen iedereen motiveren om minder energie te verbruiken en uiteindelijk willen we naar een energieneutraal dorp. Op langere termijn past aardgas daarom niet meer in gemeente Alblasserdam.”

Concrete stappen
Diederik Samsom, die de bijeenkomst begeleidde gaf ook aan: “Duurzaamheid moeten we niet alleen in woord belijden. De gemeenten die hier bijeen zijn zetten concrete stappen, wat ook hard nodig is”.

Veel CO2
Vooralsnog waren ontwikkelaars verplicht een gasaansluiting aan te leggen. Een wetwijziging van de Tweede Kamer die over enkele maanden ingaat, maakt het mogelijk alternatieven voor aardgas toe te passen. “Aardgas is een fossiele brandstof en bij de verbranding ervan komt veel CO2 vrij. De gebouwde omgeving is voor 40% verantwoordelijk voor de totale CO2-uitstoot van Nederland. En daar willen we in Nederland in 2050 vanaf zijn,” stelt de gemeente Alblasserdam in een persbericht.

Kat in de zak
David Peters, Chief Transition Officer van Stedin: “We willen de uitdaging niet groter maken dan die al is. Aardgasaansluiting klinkt nu nog leuk, maar zal snel uit de tijd raken. Het zal binnen enkele jaren een kat in de zak blijken te zijn. Daar moeten we huizenkopers nu al voor behoeden en daarom bieden wij nu de kans om contracten te herzien en gebruik te maken van Stedins inkeerregeling”.

Energiestrategie Drechtsteden
Gefaseerd los van aardgas is één van de vijf ontwikkellijnen die zijn vastgesteld in de Energiestrategie Drechtsteden, een programma om samen met partners een energieneutrale regio te worden in 2050.

Houtkachels
Het (onbedoelde) effect van de lobby om van gas los te gaan, is dat mensen regelmatig overstappen op houtkachels. De milieubelasting daarvan is echter nog veel hoger dan stoken op gas. Volgens nieuw onderzoek is fijnstof die vrijkomt bij verbranding van hout, schadelijker dan fijnstof die vrijkomt bij diesel. Daarnaast is houtrook twaalf maal schadelijker dan sigarettenrook, bij eenzelfde rookdichtheid. Verder komen er naast fijnstof en ultrafijnstof allerlei andere gifstoffen vrij. Bij de verbranding van hout ligt de uitstoot van CO2 bijna twee keer hoger dan de CO2-uitstoot die bij de verbranding van Gronings aardgas vrijkomt. Ook overstappen op pelletkachels is niet beter voor het milieu dan gebruik maken van gas. Hoewel pelletkachels de schoonste kachels op hout zijn, stoten deze nog altijd meer fijnstof uit dan wanneer er verwarmd wordt op gas of stroom.

Deel dit bericht via...