ALBLASSERDAM – De 25-jarige Alblasserdammer die op 9 juni 2017 met zijn auto in een sloot langs het Kortland terecht kwam, moet 850 euro boete betalen voor het rijden onder invloed van alcohol. Dat heeft de Dordtse politierechter bepaald. Bij de Alblasserdammer werd na de crash bloed afgenomen. Inmiddels is gebleken dat de automobilist ruim 3,5 keer meer alcohol had genuttigd dan wettelijk is toegestaan.

De bestuurder reed op 9 juni over het Kortland vanuit Oud-Alblas richting Alblasserdam en raakte na een bocht uit koers. De auto reed het talud af en kwam op de zijkant in een sloot terecht. Omstanders wisten, door een zijruit in te slaan, de Alblasserdammer uit zijn voertuig te krijgen.

Brandweer
Omdat de automobilist in eerste instantie meldde dat er vijf à zes personen in de auto zaten, werden de politie, brandweer en ambulancedienst met spoed op pad gestuurd. Ter plaatse werd, onder meer met een warmtebeeldcamera, gezocht naar andere betrokkenen. Die bleken er niet te zijn.

Bloedproef
De automobilist werd met spoed per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd bij hem een bloedproef afgenomen, om te zien of hij met alcohol op achter het stuur had gezeten. Een aantal weken later bleek dat inderdaad zo te zijn.

Bruiloft
De Damdorper vertelde in de rechtbankdat hij op de bewuste 9e juni een bruiloft had en dat vooraf was afgesproken dat er na afloop een taxi gebeld zou worden. Ook dronk hij meer alcohol dan vooraf was gepland. “We zaten buiten en na verloop van tijd had niemand zin om bier te halen en toen had één iemand het idee om als een ander niet keek het bier af te pakken en dat in één keer op te drinken. Na verloop van tijd deed ik daar ook aan mee. Ik pakte het bierglas van een jongen voor mij en dronk die in één keer leeg en toen bleek dat het whisky was. Daar schrok ik wel van, want ik had al aardig wat gedronken. Vandaar dat mijn alcoholgehalte ook zo extreem hoog was,” legde de twintiger uit.

Spijt
De rechter vroeg: “U wist dus dat u veel had gedronken. Waarom bent u dan toch in de auto gestapt?” De man antwoordde: “Dat kan ik me totaal niet herinneren. Dat glas whisky is echt de genadeslag geweest. Het spijt me heel erg. Ik heb er zeker van geleerd.”

Cursus
Het rijbewijs van de man werd na de crash niet ingevorderd. Wel werd een EMA cursus (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) opgelegd. Deze cursus van ongeveer duizend euro zal de man binnenkort moeten volgen. Daarnaast is meneer veel geld kwijt omdat zijn auto total loss raakte en hij een andere auto aan moest schaffen. Tot slot moest hij zelf een groot deel van de kosten voor de ambulancezorg betalen, omdat hij zijn eigen risico van zijn zorgverzekering op zo hoog mogelijk had staan.

Had anders af kunnen lopen
De officier van justitie hield de man voor dat hij geen verstandige keuze had gemaakt door met alcohol op te gaan rijden. “Ik ben blij dat er geen slachtoffers zijn gevallen. Dan had het heel anders af kunnen lopen en dan had meneer vandaag niet voor één rechter gezeten, maar had hij voor drie rechters gezeten als het met een dodelijk ongeval was afgelopen,” vertelde de openbaar aanklaagster.

Eis
De officier eiste tegen de man een rijontzegging van zeven maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk. “Daarnaast geven de richtlijnen aan dat een geldboete van 850 euro passend zou zijn, maar ik hoor meneer ook zeggen dat hij hoge schulden heeft en dus vind ik een geldboete niet passend. Passend vind ik een taakstraf van 28 uur.”

Advocaat
De advocaat van de twintiger pleitte ervoor om de gevraagde straf niet op te leggen. “Mijn cliënt vertoonde ander gedrag dan hij anders zou doen. Hij zou met de taxi naar huis gaan of door vrienden thuisgebracht worden. Dat was de inzet. Uiteindelijk is het anders gelopen en heeft cliënt behoorlijk meer gedronken dan hij gewend was.  Dat was mede te wijten aan het spelletje met het afpakken van het bier plus dat hij zich vergiste en whisky achterover goot. Hij is over zijn eigen grenzen gegaan en dat maakt dat hij uiteindelijk onder invloed in de auto is  gestapt.”

Rijbewijs is belangrijk voor cliënt
“Voor cliënt is het in ieder geval belangrijk dat hij zijn rijbewijs kan behouden voor zijn werk. Op het moment dat hij zijn rijbewijs moet inleveren, zal hij uiteindelijk op straat komen te staan. Zo werkt dat als je nog onderaan de ladder staat bij een bedrijf. Ik ga u vragen om een geheel voorwaardelijke invordering van het rijbewijs voor de duur van twaalf maanden met een proeftijd van drie jaar op te leggen. Daarmee kom ik tegemoet aan de ernst van het feit, maar daarmee wordt wel recht gedaan aan zijn persoonlijke belang, namelijk: het behouden van zijn rijbewijs. Dan de geldboete: ik wil vragen om niet de gevraagde werkstraf op te leggen, maar om toch de geldboete op te leggen. Cliënt kan deze boete in tien termijnen betalen.”

Uitspraak
De rechter deed direct na de inhoudelijke behandeling uitspraak. Zij ging mee in het voorstel van de advocaat en legde een geheel voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van één jaar op met een proeftijd van drie jaar. Dat betekent dat als de man zich drie jaar lang gedraagt, hij niets van dat deel van de straf merkt. Gaat hij wel opnieuw de fout in, wordt de straf alsnog opgelegd. Daarnaast kreeg de man een geldboete van 850 euro opgelegd. De rechter motiveerde: “U zegt dat u eigenlijk van plan was met een taxi te gaan, dat u zich vergiste met wat er in het glas zat en dat u over uw eigen grenzen bent gegaan… dat zal allemaal wel, maar uiteindelijk is het uw verantwoordelijkheid om te beslissen of u wel of niet gaat rijden. Omdat het aannemelijk is dat u in de problemen kan komen als uw rijbewijs wordt ingevorderd, wil ik het voorstel van uw raadsman volgen.”

Definitief
De verdachte en het Openbaar Ministerie gingen direct akkoord met de uitspraak. Daarmee is het vonnis definitief en is hoger beroep niet meer mogelijk.