KINDERDIJK – Een 39-jarige man uit Polen is dinsdag 13 maart 2018 door de politierechter in Dordrecht veroordeeld tot een taakstraf van tachtig uur en een rijontzegging van achttien maanden, waarvan een half jaar voorwaardelijk voor het rijden onder invloed van alcohol. De man reed op zondag 3 december 2017 in zwaar beschonken toestand met zijn auto tegen een geparkeerde auto langs de Molenstraat in Kinderdijk. Er ontstond voor duizenden euro’s schade. Beide auto’s werden door een berger van de weg gehaald.

28 flesjes bier
Een blaastest bij de politie wees uit dat de man meer dan zeven keer meer alcohol had gedronken dan is toegestaan. In de rechtbank vertelde de Pool, die momenteel met twee collega’s in Kinderdijk woont: “Ik had de verjaardag van een vriend gevierd. Waarom ik daarna in de auto ben gestapt, weet ik niet meer.” De man verklaarde 28 flesjes bier en één liter wodka te hebben gedronken, voordat hij in zijn auto stapte.

Rijbewijs
Het rijbewijs werd na de botsing in Kinderdijk ingevorderd. Op de vraag of meneer zijn rijbewijs mist, antwoordde hij via zijn tolk: “Ik werk als lasser bij NMC in Nieuw-Lekkerland. Dat is ongeveer drie kilometer rijden. Dat is goed te doen. Aan het einde van het jaar ga ik in Rotterdam wonen. Dan heb ik het rijbewijs wel weer nodig.”

Eis
De officier van justitie vond dat de verdachte voorlopig niet meer de weg op mag. Zij eiste een werkstraf van tachtig uur en een rijontzegging van anderhalf jaar. “Ik snap niet dat meneer met zo’n hoeveelheid drank op is gaan rijden. Met zulke hoeveelheden, is het beter dat meneer voorlopig niet achter het stuur stapt. Ik kan het de maatschappij niet uitleggen als ik meneer zijn rijbewijs nu al teruggeef. Hij kan vragen of een collega hem brengt of hij pakt het openbaar vervoer. Nu was er alleen blikschade, maar dit had veel erger kunnen aflopen. Er zijn jaarlijks 630 verkeersdoden; een groot daarvan komt door alcohol. Ik hoop echt dat dit de laatste keer is dat meneer dit heeft gedaan,” aldus de openbaar aanklager.

Uitspraak
De politierechter deed direct uitspraak en legde een iets mildere straf op dan werd gevraagd, omdat meneer niet eerder is veroordeeld. Zij legde de man een taakstraf van tachtig uur op en een rijontzegging voor achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.