ALBLASSERDAM – Een 20-jarige man uit Alblasserdam moet een boete van 550 euro betalen, omdat hij op 23 maart 2017 onder invloed van drugs door Nieuw-Lekkerland reed met zijn auto. Dat heeft de politierechter dinsdag 13 maart 2018 beslist.

In het bloed van de Damdorper werden vorig jaar, na een politiecontrole,  cocaïne en diazepam gevonden. De man verklaarde: “Ik had een dag eerder een tablet met diazepam op en een halve gram cocaïne. Ik wist niet dat dat zo lang in mijn bloed bleef zitten.”

Rustig worden
De twintiger nam de drugs in om rustig te worden, omdat er op zijn werk veel onzekerheid en stress was wegens een reorganisatie en ontslagen.  Het spul werd aangeraden door een collega. Achteraf gezien heeft de man spijt: “Ik heb er veel spijt van gekregen. Ik heb ook flink op mijn kloten gehad van mijn moeder, die mij verteld heeft wat die stoffen kunnen doen. Ook de politie heeft uitleg gegeven. Sindsdien ben ik genezen en heb ik niets meer gebruikt.”

Eis
De officier van justitie vond dat de man onverantwoord bezig is geweest. Ze vertelde: “De effecten van deze middelen zijn dat je er suf van wordt en verminderd kunt waarnemen. Dat terwijl je in een auto juist adequaat moet kunnen reageren. Ik eis een boete van 325 euro en een rijontzegging van zeven maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk.”

Rijbewijs
De Alblasserdammer vertelde dat inname van het rijbewijs voor hem lastig zou zijn, omdat hij geen collega’s in de buurt heeft wonen en er geen goede verbinding met het openbaar vervoer naar zijn werk is.

Uitspraak
De politierechter vonniste dat de man zijn rijbewijs niet hoeft in te leveren, maar dat hij een geheel voorwaardelijke rijontzegging van zeven maanden krijgt. Dat houdt in dat als de Damdorper zich twee jaar lang gedraagt, hij van dat deel van de straf niets van zal merken. Verder legde de rechter een iets hogere geldboete op dan was geëist, namelijk een boete van 550 euro.

Nooit meer
De verdachte en het Openbaar Ministerie deden direct afstand van de zaak. Daarmee is de uitspraak onherroepelijk. “Dit gebeurt echt nooit meer. Echt niet,” beloofde de man voordat hij de rechtszaal verliet.

Foto: ter illustratie.