ALBLASSERDAM – Een 42-jarige vrachtwagenchauffeur uit Duitsland is dinsdag 13 maart 2018 door de politierechter in Dordrecht veroordeeld tot een boete van 750 euro en een rijontzegging waar hij in principe niets van merkt. De man reed op 4 december 2017 met zijn vrachtwagen over de A15 bij Alblasserdam, terwijl hij bijna drie keer meer alcohol had gedronken dan is toegestaan.

De Duitser verklaarde in de rechtbank via zijn tolk dat hij ’s avonds twee flesjes Jägermeister en drie bier had gedronken op de parkeerplaats. De man vertelde: “Ik heb daarna vijf à zes uur geslapen. Dat was denk ik niet genoeg om de alcohol voldoende af te breken.”

Rijbewijs ingevorderd; toch rijden
Het rijbewijs van de man werd na de blaastest door de politie ingevorderd. Daar merkt de Duitser echter niet veel van. Hij vertelde: “In Duitsland hebben we twee documenten. Ik mag met het andere document gewoon nog steeds in Duitsland rijden. Die toestemming om te rijden kan in Nederland nooit ontnomen worden. Inmiddels rij ik niet meer internationaal. Ik merk dus niets van de ontzegging.”

Erg gevaarlijk
De officier van justitie eiste tegen de man een rijontzegging van een half jaar en een boete van 750 euro. “Meneer is in een vrachtwagen met een oplegger met gevaarlijke stoffen gaan rijden. Er zat dan wel nog maar een bodem in, maar het blijft erg gevaarlijk. En hoewel de rijontzegging voor meneer geen gevolgen heeft, omdat hij tegenwoordig alleen in Duitsland rijdt, vind ik het belangrijk dat hij in ieder geval niet meer in Nederland rijdt. Ik wil hem voorlopig niet hier op de weg hebben. Ik eis daarom een rijontzegging tot 2 juni en een geldboete van 750 euro.”

Uitspraak
De rechter legde de gevraagde straf op.