ALBLASSERDAM – Een 36-jarige man uit Alblasserdam is door de politierechter vrijgesproken van mishandeling van zijn vrouw. De Damdorper werd ervan verdacht dat hij op 10 december 2017 geweld had gebruikt tegen zijn vrouw. Volgens justitie had de man zijn vrouw bij haar nek gepakt, over een keukentafel gegooid, een kopstoot gegeven, bij haar strot gepakt, getrapt, geslagen en aan haar armen meegesleurd.

De vrouw deed in eerste instantie aangifte bij de politie van het huiselijk geweld. Later werd de aangifte weer ingetrokken.

Valse verklaring
“De verklaring heeft ze ingetrokken, omdat het een valse verklaring was. Mijn schoonvader heeft een hekel aan me. Hij had haar gedwongen om dat te doen. Ze heeft onder dwang van haar stiefvader een verklaring afgelegd,” vertelde de 36-jarige in de rechtbank.

Blauwe plekken
Volgens de man was er op die 10e december wel ruzie, maar heeft hij de vrouw alleen bij de polsen gepakt en buiten de deur gezet. “En er werd over en weer wat gescholden.” De blauwe plekken die bij de vrouw werden aangetroffen, zouden ontstaan zijn tijdens sneeuwpret en tijdens een bokswedstrijd. De ruzie ontstond nadat uit was gekomen dat de vrouw pikante foto’s van zichzelf naar andere mensen had gestuurd. Na een bijna-echtscheiding, hebben de twee intussen besloten om weer samen verder te gaan en samen voor de kinderen te zorgen.

Leuke smoes
De officier van justitie wond er geen doekjes om en stelde dat de Alblasserdammer wel degelijk zijn vrouw had mishandeld. “Het gebeurt vaak dat een verklaring later wordt ingetrokken. De hand die je slaat, is namelijk ook de hand die je streelt. Vaak zijn aangevers ook bang voor een verdachte. Omdat hier de grenzen van de wet zijn overschreden, wordt toch vervolging ingezet. Geweld moet stoppen. Ik heb geen enkele reden om te twijfelen aan de eerste verklaring van het slachtoffer. Dat de verklaring onder druk van de schoonvader is gedaan, is een leuk verzonnen smoes, maar die is achteraf verzonnen. Mevrouw heeft een enorm blauw plek en die hoort niet bij sneeuwpret. Meneer heeft mevrouw ernstig mishandeld en haar vervolgens in haar pyjama als een beest in de kou op straat gezet. Er is die dag gewoon hard gevochten. Ik eis daarom een werkstraf van zestig uur, plus twee weken celstraf met een proeftijd van twee jaar. Met als bijzondere voorwaarde dat meneer reclasseringstoezicht krijgt en behandeld wordt, zodat hij herkent wanneer een ruzie te hoog oploopt.”

Bokswedstrijd
De advocaat van de man pleitte voor vrijspraak. Volgens hem kunnen de blauwe plekken goed afkomstig zijn van sneeuwpret en een bokswedstrijd. “Het zijn amateurs. Ze dragen geen beschermende kleding en helm. Het is maar zeer de vraag of de blauwe plekken veroorzaakt zijn door cliënt. Er is onvoldoende bewijs en de overtuiging ontbreekt,” stelde de advocaat.

Geloof er geen fluit van
De officier van justitie, die zelf ook aan boksen doet, antwoordde: “Ik geloof er geen fluit van. Ik boks al twintig jaar en ben nog nooit met dit letsel thuisgekomen. Mevrouw had letsel op haar polsen, rug en hoofd. Dat kan niet van een bokswedstrijd zijn.”

Vrijspraak
De rechter sprak de Alblasserdammer uiteindelijk vrij. Hij motiveerde: “Het wettige bewijs is er wel, maar het overtuigende bewijs ontbreekt. Alles bij elkaar is er aanleiding om te twijfelen over de oorzaak van het letsel. Misschien spreek ik u ten onrechte vrij; probeer er dan maar van te leren.”

Geen hoger beroep
Het Openbaar Ministerie heeft maandag laten weten niet in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak, omdat de verwachting is dat ook bij het Gerechtshof de ‘overtuiging’ zal ontbreken, nu er enkel een ingetrokken verklaring is. Omdat de Damdorper ook niet in beroep gaat, is het vonnis inmiddels definitief.