ALBLASSERDAM – De lijsttrekkers van de 6 politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Alblasserdam gaan donderdagavond 15 maart 2018 met elkaar in debat in Landvast. De avond begint om 19.30 uur. Het debat duurt tot ongeveer 22.00 uur. Iedereen is van harte welkom om het debat bij te wonen, de toegang is gratis.

Alle partijen doen mee
Het verkiezingsdebat wordt georganiseerd door de gemeente Alblasserdam in samenwerking met de lokale omroep Klokradio, weekkrant De Klaroen en Alblasserdamsnieuws.nl. De algemene presentatie wordt verzorgd door Ariejan Boon, de debatten worden geleid door politiek verslaggever Peter de Waard. De deelnemende lijsttrekkers zijn: Dorien Zandvliet (PvdA), Peter Verheij (SGP), Arco Strop (CDA), Ramon Pardo (D66), Teus Stam (CU) en Herman Verweij (VVD). In verschillende samenstellingen gaan zij met elkaar in debat over actuele onderwerpen in de gemeente.

Interessante lokale onderwerpen
De lijsttrekkers gaan met elkaar in debat over de Centrumvisie, waarbij zeker de invulling van het Havengebied de komende jaren van belang zal zijn. Ook wonen is een belangrijk onderwerp: welke partijen willen iets doen aan woningen voor starters en ouderen? Een ander onderwerp dat de gemoederen in Alblasserdam bezighoudt is de bereikbaarheid: het verkeer staat vaak vast, zowel op en vanaf de A15 als op de dijk naar de molens van Kinderdijk. Wat kan en wil de politiek daar aan doen? Is een derde ontsluiting de oplossing en waar zou die dan moeten komen?

Een onderwerp dat daar op aansluit is duurzaamheid, groen en schone lucht. Vragen die ongetwijfeld aan de orde komen zijn: Draagt het openstellen van de Oude Torenbrug bij aan een schonere lucht? Moet men meer gaan fietsen in het dorp of mogen er meer wegen komen? Mag er enkel nog gasloos worden gebouwd en wie betaalt dan de hogere bouwkosten?

Wonen, zorg en welzijn is in vrijwel iedere gemeente aan de orde, ook in Alblasserdam. Wat wil de politiek doen aan maatschappelijke ondersteuning, armoedebestrijding, schulphulp en laaggeletterdheid? Vaak zijn er mooie goede ideeën, maar die zullen ook betaald moeten worden. Welke keuzes willen de partijen daarin maken? Ook financiën zal daarom een onderwerp van debat zal zijn.

Veel interactie met elkaar en met publiek
Het verkiezingsdebat wordt, anders dan voorgaande jaren, geen statisch debat aan een lange tafel maar belooft een interactieve avond te worden vol afwisseling, met één-op-één debatten, politieke ‘pitches’ en prikkelende vragen vanuit het publiek. Ook beantwoorden de lijsttrekkers vragen die iedereen nu al kan stellen via twitter: #landvast2018. De vraag mailen mag ook. Gebruik hiervoor het mailadres info@alblasserdamsnieuws.nl

Live te volgen
De lokale omroep Klokradio zendt het verkiezingsdebat live uit vanuit Landvast van 19.00 tot 22.00 uur. Het debat wordt daarbij aangevuld met verschillende interviews vanuit de zaal. Dit is in Alblasserdam te beluisteren op 97,3 FM, via de verschillende kabelnetwerken en de livestream op de website van Klokradio.

Verkiezingen
Eenmaal in de 4 jaar vinden in Nederland verkiezingen voor de gemeenteraad plaats. De eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op 21 maart 2018. Alle kiesgerechtigden kunnen die dag stemmen op een politieke partij die actief is in de lokale politiek. Omdat sinds vorig jaar de grens van 20.000 Alblasserdammers is gepasseerd, is er bij de komende verkiezen plaats voor twee extra gemeenteraadsleden in de Alblasserdamse politiek. Na de verkiezingen zal de gemeenteraad van het Damdorp bestaan uit negentien raadsleden in plaats van zeventien. In het totaal doen zes partijen mee aan de verkiezingen. Dit zijn de SGP, de VVD, de D66, de PvdA, het CDA en de ChristenUnie.