ALBLASSERDAM – Het luchtalarm bleef maandag 5 maart 2018, tijdens de maandelijkse sirene test, op de meeste plekken stil in Alblasserdam. Ook in de rest van de regio Zuid-Holland Zuid waren geen / nauwelijks sirenes te horen. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid laat weten dat er druk gezocht wordt naar de oorzaak van het feit dat de sirenes niet geactiveerd zijn.

“Mogelijk heeft het iets te maken met de samenvoeging van de meldkamers van Dordrecht en Rotterdam. We gaan het in ieder geval uitzoeken. Zodra we de oorzaak achterhaald hebben, plaatsen we hierover een bericht op onze website.” De sirenes zullen overigens niet op een later moment van deze dag getest worden.  “Dat zou voor nog meer verwarring zorgen dan er nu al is,” aldus de woordvoerder.

Het luchtalarm is een geluidssignaal om de bevolking te waarschuwen voor gevaarlijke situaties. Voor dit alarmsysteem wordt vanouds een sirene gebruikt en daarom wordt het alarm ook wel “de sirene” genoemd.Het luchtalarm is ooit ingevoerd om de bevolking te waarschuwen voor een luchtaanval, vandaar de naam.

Het alarm wordt eens per maand getest, op de eerste maandag van de maand om 12.00 uur, om te controleren of de sirene overal werkt en te horen is, maar ook om het alarmsysteem bij het publiek in het bewustzijn te houden.