ALBLASSERDAM – Donderdag 1 maart 2018 was de Alblasserdamse ijsbaan aan het Kortland voor de eerste keer van dit jaar geopend voor publiek. In de ochtend bleek het ijs dik genoeg te zijn om de baan te kunnen openen. Tussen 11.00 en 17.00 uur werden zo’n 600 schaatsers verwelkomd. “Het ijs is niet heel erg dik, maar het is voor ons een beetje nu of nooit,” vertelde Hillebrand Beärda van de Alblasserdamse IJsclub.

Kortebaanwedstrijden
Vrijdag 2 maart worden er om 11 uur kortebaanwedstrijden op de ijsbaan gehouden voor basisschoolkinderen en jeugd tot 16 jaar oud. Deelname is gratis. Opgeven voor de wedstrijd kan bij de ijsclub. Ook is er vrijdag, net voor de start, nog gelegenheid om in te schrijven.Voor de kortebaanwedstrijden zal een deel van het ijs worden afgezet; de rest van de baan blijft voor het overige publiek gewoon in gebruik.

Vlag halfstok
Bij de schaatsbaan in het Damdorp hangt deze dagen de vlag halfstok. Dit heeft te maken met het overlijden van Alblasserdammer Adriaan Versluis. De heer Versluis was jarenlang actief vrijwilliger bij de IJsclub. Hij overleed afgelopen week op 71-jarige leeftijd.

Boezem en Alblas
Ook op de Boezem en op de Alblas in Alblasserdam werd donderdag door honderden mensen geschaatst. Op een aantal plekken was het ijs daar ruim zeven centimeter dik. Toch bleek het schaatsen op deze buitenwateren zeker niet zonder gevaar te zijn. Aan het einde van de middag zakten drie schaatsende mannen door het ijs ter hoogte van de Vinkenpolderweg. De drie kwamen er uiteindelijk zonder verwondingen vanaf.