NIEUW-LEKKERLAND – De 71-jarige Nieuw-Lekkerlander die op 13 november 2017 in beschonken toestand met zijn auto uit de bocht vloog en in een voortuin van een woning aan de Klipperstraat belandde, is woensdag 28 februari 2018 door de rechtbank in Dordrecht veroordeeld tot 850 euro boete en een ontzegging van de rijbevoegdheid van zeven maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

De zeventiger vertelde enorm veel spijt te hebben van zijn handelen. “Ik ken m’n eigen wel duuzend keer voor m’n kop slaan,” zei hij tegen de rechter. Omdat veel mensen de Nieuw-Lekkerlander kennen, was het voor hem extra lastig. “Ik kom uit een dorp met 9.000 inwoners. Iedereen praatte erover. In het begin durfde ik niet eens meer over straat.”

De man stapte op 13 november 2017 achter het stuur, terwijl hij 3,5 keer meer had gedronken dan wettelijk is toegestaan. “De kinderen hadden ruzie en ik heb toen alcohol gedronken. Dat was geen goede keuze, maar zo is het wel gebeurd.” De Lekkerlander kwam vanaf de Hoogaarslaan in Nieuw-Lekkerland en reed in de bocht naar de Klipperstraat rechtdoor. Hij reed in de tuin van Klokradio de plantenbak kapot en botste in de volgende tuin op wat keien en een boompje. De man werd nagekeken door ambulancepersoneel. Een rit naar het ziekenhuis was niet nodig. Wel bleek al snel dat de automobilist een slok teveel op had. Na een blaastest heeft de politie de man aangehouden op verdenking van rijden onder invloed. Het rijbewijs werd ingevorderd en er werd een EMA cursus (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) opgelegd. Deze cursus van duizend euro is inmiddels op één gesprek na afgerond. Ook de ontstane schade aan de tuinen is vergoed.

Toen de man werd gevraagd of hij zijn rijbewijs miste, antwoordde hij: “Voor mezelf is het niet zo erg, maar ik breng ook regelmatig oudere mensen naar het ziekenhuis. Ik heb mijn auto en rijbewijs eigenlijk vooral nodig om andere mensen te helpen. Dat kan nu niet.”

De officier van justitie sprak in zijn eis van een ernstig feit. “Als daar iemand in die tuin had gezeten, had het heel anders afgelopen. Ik eis een geldboete van 850 euro en een rijontzegging van zeven maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.”

De Lekkerlander reageerde: “Ik ben fout geweest en ik aanvaard alles.”

De rechter deed direct uitspraak en legde een geldboete van 850 euro op. Daarnaast werd een rijontzegging van zeven maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk opgelegd. De rechter hield daarbij rekening met het liefdadigheidswerk van de zeventiger. Omdat meneer zijn rijbewijs sinds november kwijt is, krijgt hij zijn pasje over een halve maand alweer terug.

Het Openbaar Ministerie en de Nieuw-Lekkerlander deden direct afstand van de zaak en daarmee is het vonnis definitief.