ALBLASSERDAM – Meer dan vijf jaar lang moest een 30-jarige man uit Alblasserdam wachten op de behandeling van een rechtszaak, nadat hij in januari 2013 in Rotterdam werd betrapt op het telen van hennep en het stelen van stroom. Maandag 26 februari 2018 was het zover en werd de zaak eindelijk door de politierechter in Dordrecht behandeld. De officier van justitie vertelde dat de man werd verdacht van het telen van bijna 500 hennepplanten in een pand aan de Jaersveltstraat in Rotterdam. Ook had de man volgens justitie stroom gepikt.

In de afgelopen jaren had de Alblasserdammer al wel enkele duizenden euro’s betaald aan Stedin voor de gestolen stroom. Ook betaalde hij een bestuurlijke boete van 4000 euro.

De officier van justitie gaf toe dat het veel te lang heeft geduurd voordat de zaak werd behandeld. Zij matigde haar strafeis daarom tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. Daarnaast eiste zij dat de man ruim 42.000 euro ontnomen zou worden, omdat hij dat bedrag naar schatting zou hebben verdiend met de kwekerij.

De Alblasserdammer, die in juli van dit jaar nog een werkstraf kreeg voor een andere overtreding van de opiumwet, vertelde dat hij die 42.000 euro nooit heeft verdiend, omdat de eerste oogst mislukt zou zijn geweest. Bij de tweede poging zou de politie al binnengevallen zijn, nadat met vanuit een helikopter een afwijkend warmtebeeld was geconstateerd. “Het heeft me juist alleen maar geld gekost,” vertelde de man.

De advocaat van de Damdorper bepleitte vrijspraak, omdat zijn cliënt middels de bestuurlijke boete al bestraft zou zijn. Een nieuwe veroordeling zou volgens hem neerkomen op een dubbele bestraffing van hetzelfde feit. Daarnaast vond de raadsman dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaard zou moeten worden, omdat de politie onterecht een machtiging tot binnentreding zou hebben gekregen.

De politierechter kwam, na zich enige tijd te hebben teruggetrokken, toch tot een veroordeling. Zij legde de man een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand op. Zij hield daarbij rekening met het feit dat de zaak al meer dan vijf jaar oud is, maar hield ook rekening met het feit dat meneer nadat hij betrapt was, opnieuw de fout in is gegaan door zich in te laten met hennepkweek. Zij vertelde: “Dat maakt dat ik een voorwaardelijke gevangenisstraf, ondanks het grote tijdsverloop, nog steeds op zijn plek vind. In uw proeftijd van twee jaar mag u laten zien dat u nu echt niet meer zo dom bent om zich met dit soort zaken bezig te houden.” Als de man zich de komende twee jaar gedraagt, merkt hij niets van de straf.

Het ontnemingsbedrag van 42.000 euro werd niet toegewezen. “Ze zeggen allemaal dat die eerste oogst is mislukt, maar goed, het kán zo zijn dat uw verklaring klopt. De basis is te wiebelig om het ontnemingsbedrag toe te wijzen. Uw verhaal kan kloppen. Omdat het zolang geleden is, kan het niet meer uitgezocht worden,” vonniste de rechter.

Het Openbaar Ministerie en de verdachte kunnen in de komende twee weken in beroep gaan. Als zij dit niet doen, is het vonnis definitief.

Foto: ter illustratie.