REGIO – De snelfietsroute ‘Beneden Merwederoute’ is klaar. Tussen Alblasserdam, Papendrecht en Sliedrecht ligt nu een fietsroute als alternatief voor woon-werkverkeer over de A15. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven, gedeputeerde Floor Vermeulen en de wethouders Arjan Kraijo (Alblasserdam), Hoogland (Papendrecht), Dijkstra (Sliedrecht) en Van der Linden (Dordrecht)  namen de Beneden Merwederoute op donderdag 22 februari 2018 officieel in gebruik. Trijntje van Es, lijsttrekker van D66 Papendrecht en Ramon Pardo, lijsttrekker van D66 Alblasserdam maakten van de gelegenheid gebruik om staatssecretaris Van Veldhoven het D66 Fietsplan aan te bieden, met daarin de gezamenlijke punten voor betere fietspaden en fietsvoorzieningen in Alblasserdam, Papendrecht en Sliedrecht.

 

Fietsroute
De fietsroute die donderdag officieel in gebruik werd genomen, biedt forenzen tussen Alblasserdam, Papendrecht en Sliedrecht de mogelijkheid om vaker de fiets te nemen in plaats van de auto.

De ideale fietsweg
Staatssecretaris Van Veldhoven is enthousiast over de snelfietsroute: “Met een paar simpele maatregelen kunnen we fietsgebruik verder stimuleren. De Beneden Merwederoute is een mooi voorbeeld van een ideale fietsweg. Hij is geasfalteerd, breed en heeft een duidelijke bewegwijzering. Zo’n snelfietsroute is ook zeer geschikt voor e-bikers die wat verder weg van hun werk wonen. Ik doe aan werkgevers de oproep om bijvoorbeeld via regelingen het fietsen van hun medewerkers te stimuleren. Fietsen is behalve snel en schoon ook gezond. Medewerkers die fietsen zijn niet alleen gemiddeld gezonder maar dragen ook bij aan minder luchtvervuiling en daarmee aan de gezondheid van anderen.”

Bereikbaarheid van de regio
De Beneden Merwederoute dient ook nog een ander doel, benadrukt gedeputeerde Vermeulen. “Geweldig dat de staatssecretaris veel extra geld uittrekt voor fiets, waaronder dit soort snelfietsroutes. Hier laten we zien dat we werk maken van betere bereikbaarheid in de Drechtsteden en rond Rotterdam. Meer fietsers zorgt voor een betere bereikbaarheid van de regio.” Dat de Beneden Merwederoute aansluit op OV-knooppunten zoals de Waterbus of de MerwedeLingelijn helpt ook, weet Vermeulen. “Dat maakt het aantrekkelijk om een deel van je route met de fiets te doen, waarna je overstapt op het openbaar vervoer.”

Regionale samenwerking
De Beneden Merwederoute is gerealiseerd door een goede samenwerking tussen het ministerie van IenW, provincie Zuid-Holland, de gemeenten Papendrecht, Sliedrecht, Alblasserdam en Dordrecht, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, het waterschap Rivierenland en de Verkeersonderneming.

D66 fietsplan
In het fietsplan, dat door de D66 na afloop van de officiële ingebruikname van de snelfietsroute werd aangeboden, pleit D66 Alblasserdam voor veilige fietspaden voor kinderen en een fietslus onder de Edisonweg. D66 Papendrecht wil een gratis overdekte fietsenstalling op de Meent en wil de stallingen bij de N3 vandalisme-proof maken. In Sliedrecht gaat D66 zich sterk maken voor fietsen in de voorrang (op rotondes) en voor vrij liggende fietspaden. Gezamenlijk gaan de D66’ers werkgevers betrekken bij het promoten van het woon-werk-fietsen.

Fijnstofzuiger
Stientje van Velthoven bracht in de afgelopen jaren verschillende keren een bezoek aan de Drechtsteden. Zo bezocht zij het containertransferium in Alblasserdam en was betrokken bij het beschikbaar krijgen van elf miljoen euro rijksgeld voor investeringen in de veiligheid van het doorgaande spoor in de Drechtsteden. “Toen Stientje van Velthoven nog D66-kamerlid was, had ze al belangstelling voor bereikbaarheid en betere luchtkwaliteit in onze regio,” vertelt Ramon Pardo uit Alblasserdam. “Vorig jaar heeft zij de fijnstofzuiger bij de tunnelmond in Alblasserdam officieel in werking gesteld.”

Geweldige stap
“Hoe mooi wil je het hebben?”, zegt René de Munck, lijsttrekker van D66 Sliedrecht, die door een radiodebat niet bij de opening aanwezig kon zijn. “Nog vóór de verkiezingen hebben we een deel van ons programma uitgevoerd! Er moet nog veel gedaan worden, maar dit is een geweldige stap.”

Verkiezingen
Trijntje van Es, lijsttrekker van D66 Papendrecht zegt: “Na geld voor verbreding van de A15 is er nu deze snelfietstroute, die heel goed is voor zowel de bereikbaarheid als het milieu. Het beeld is soms dat gemeenteraadsverkiezingen vooral gaan over kleine lokale onderwerpen. Die zijn er ook, maar vaker gaat het over bereikbaarheid, meer banen, goed onderwijs en betere luchtkwaliteit.”