ALBLASSERDAM/NIEUW-LEKKERLAND – Voor de vijfde keer op rij konden leerlingen van de groepen 8 van alle Alblasserdamse basisscholen zich één ochtend onderdompelen in de wereld van de techniek. In het kader van de Techniekroute namen de leerlingen op woensdag 21 februari 2018 een kijkje in de keuken bij twee technische bedrijven. In Nieuw-Lekkerland werd woensdag de derde editie van de techniekroute gehouden.

Met de Techniekroute willen onderwijs, gemeente en bedrijfsleven basisschoolleerlingen kennis laten maken met de branche en hun interesse wekken voor een technisch beroep. Het aantal banen in de technisch sector groeit en bedrijven hebben moeite om de openstaande vacatures vervuld te krijgen.

Tijdens de Techniekroute maakten de leerlingen uitgebreid kennis met de bedrijven die ze bezochten. Ze kregen een rondleiding, keken naar bedrijfsfilms, maar gingen ook zelf aan de slag. Uiteraard gebeurde dit onder toezicht van de begeleiders van het bedrijf en de scholen.

De Techniekroute heeft behalve in Alblasserdam ook goed voet aan de grond gekregen in Molenwaard. Tijdens de derde techniekroute brachten leerlingen van groep 8 in groepjes een bezoek aan 2 lokale technische bedrijven om iets over het bedrijf te horen, te zien maar vooral ook zelf te doen. Wethouder economie, toerisme en organisatie Paul Verschoor vertelt: “Prachtig dat we dit jaar weer een Techniekroute in Nieuw-Lekkerland hebben kunnen organiseren, zowel voor de leerlingen als voor de deelnemende bedrijven, leerkrachten en ouders. Dit jaar lukt het zelfs om iets kleinere groepen te maken.”

120 leerlingen van groep 8 van de Nieuw-Lekkerandse basisscholen gingen op bezoek bij twaalf lokale bedrijven. Doel van de Techniekroute is kinderen kennis laten maken met techniek om ze zo enthousiast te maken voor een technisch beroep. Wethouder sociaal domein en onderwijs Piet Vat: “Het is echt mooi om te zien wat kinderen ervaren tijdens de Techniekroute. De ondernemers wakkeren enthousiast hun nieuwsgierigheid aan. De praktijk is de beste leerplaats. Prachtig dat we dit jaar wel drie Techniekroutes kunnen organiseren.” Op 23 mei is het de beurt aan bedrijventerrein Gelkenes in Groot-Ammers.Bij voldoende deelname vindt op 31 maart de eerste Techniekroute in Bleskensgraaf plaats.Bedrijven kunnen zich daar tot eind februari voor aanmelden.

Deelnemende bedrijven Alblasserdam
Bedrijven die aan de vijfde editie van de Techniekroute in Alblasserdam meededen zijn: Discom, ETB de Noord, FN Steel, Ford Wensveen, HAK BV, Lagersmit, Ledyears, Maat, PMR Hydraulics, Ritmeester BV, Royal IHC, Scania en Valk Welding.

Deelnemende bedrijven Nieuw-Lekkerland
De deelnemende Nieuw-Lekkerlandse bedrijven zijn JW de Lange BV, NMC, Bayards, Van Rijnsbergen, Hol Installatietechniek, Tegelhandel Boer, Jaleco BV, Bouwbedrijf Damsteegt, Verhoef Werkmaterieel, Autoservice Nieuw-Lekkerland, Korteland schilders, Eben Haëzer.

Foto’s: Louisa Broens, basisschool De Schakel, Arjan Kraijo, Hillebrand Beärda, Piet Vat.