ALBLASSERDAM – Een groep ouderen van zeventig jaar en ouder uit Alblasserdam heeft maandag 19 februari 2018 zwerfvuil opgeruimd langs de keien rondom appartementencomplex De Hellingen aan de Kraanbaan in het Damdorp. In enkele uren tijd werd een bak met een inhoud van 1700 liter gevuld met allerlei plastic, blikjes, piepschuim en ander vuil. Het vuil op de keien mag door medewerkers van de gemeente Alblasserdam niet worden weggehaald. “De gemeente mag het vuil niet handmatig verwijderen. Dat is verboden op basis van de arbowetgeving. Het is te gevaarlijk,” legt een woordvoerster van de gemeente Alblasserdam uit. Wel wordt volgens de gemeente jaarlijks een ponton en kraan ingehuurd om vuil uit de haven te verwijderen.

De bewoners van het appartementencomplex willen echter graag een schone omgeving en dus besloten zij zelf aan de slag te gaan. “Je schaamt je wild voor je eigen omgeving. In de weekenden zien we hoe de jeugd hier veel vuil achterlaat. Daarnaast spoelt er ook veel zwerfvuil uit de rivier aan,” vertelt één van de vrijwillige opruimers.

Keien
Gewapend met afvalgrijpers, vuilniszakken en handschoenen trokken de vrijwilligers er maandag op uit om de boel schoon te maken. Voorzichtig baanden zij op stevig schoeisel hun weg over de wiebelige keien langs de waterkant. Aan het einde van de ochtend was de klus geklaard, waren alle enkels nog heel en was er een grote container vol zwerfvuil opgehaald.

Deelnemers
Aan de schoonmaakactie deden Maurits Poirot, Henk van Luijk, Jan Lagendijk, Hans den Ouden, Bertus Munneke, Jaap Breedveld, Piet Verloop, Wim van Wijnen en Jan Vonk (niet op de foto) mee.

Jeu de Boules
Het zwerfvuil op de keien ruimen de vrijwilligers één à twee keer per jaar op. Daarnaast gaat de groep er wekelijks op uit om de omgeving van hun complex schoon te maken en te ontdoen van zwerfvuil en wordt de kelder / parkeergarage aangeveegd en schoongemaakt. Tot slot maken de vrijwilligers zich hard voor een eigen Jeu-de-Boules-baan bij hun complex. In maart van dit jaar zal hier, tijdens de algemene ledenvergadering van de Vereniging Van Eigenaren, een definitief besluit over genomen worden.

Kraan en ponton
De gemeente meldt dat handmatig zwerfvuil verwijderen door eigen medewerkers van de gemeente niet mag, maar dat wel één keer per jaar in september/oktober het vuil wordt opgeruimd. “Wij huren dan een kraan en ponton in en dan verwijdert een aannemer het vuil vanuit de haven,” aldus de zegsvrouw.

Blij mee
Volgens de zeventigplussers wordt het ponton vooral gebruikt om de begroeiing langs de kanten aan te pakken. “Daar zijn we uiteraard ook heel blij mee, maar het zwerfvuil wordt niet weggehaald,” stellen de opruimers.

Sociale contacten
De vrijwilligers besluiten: “We houden het hier graag netjes en we hebben op deze manier ook nog onze sociale contacten.”

Tijdens de actie werd een opengebroken fietsslot gevonden van een fiets die eerder dit jaar vanuit de parkeergarage van De Hellingen werd gestolen.