Ouderen ruimen zwerfvuil op bij keien om De Hellingen in Alblasserdam

ALBLASSERDAM – Een groep ouderen van zeventig jaar en ouder uit Alblasserdam heeft maandag 19 februari 2018 zwerfvuil opgeruimd langs de keien rondom appartementencomplex De Hellingen aan de Kraanbaan in het Damdorp. In enkele uren tijd werd een bak met een inhoud van 1700 liter gevuld met allerlei plastic, blikjes, piepschuim en ander vuil. Het vuil op de keien mag door medewerkers van de gemeente Alblasserdam niet worden weggehaald. “De gemeente mag het vuil niet handmatig verwijderen. Dat is verboden op basis van de arbowetgeving. Het is te gevaarlijk,” legt een woordvoerster van de gemeente Alblasserdam uit. Wel wordt volgens de gemeente jaarlijks een ponton en kraan ingehuurd om vuil uit de haven te verwijderen.

De bewoners van het appartementencomplex willen echter graag een schone omgeving en dus besloten zij zelf aan de slag te gaan. “Je schaamt je wild voor je eigen omgeving. In de weekenden zien we hoe de jeugd hier veel vuil achterlaat. Daarnaast spoelt er ook veel zwerfvuil uit de rivier aan,” vertelt één van de vrijwillige opruimers.

Keien
Gewapend met afvalgrijpers, vuilniszakken en handschoenen trokken de vrijwilligers er maandag op uit om de boel schoon te maken. Voorzichtig baanden zij op stevig schoeisel hun weg over de wiebelige keien langs de waterkant. Aan het einde van de ochtend was de klus geklaard, waren alle enkels nog heel en was er een grote container vol zwerfvuil opgehaald.

Deelnemers
Aan de schoonmaakactie deden Maurits Poirot, Henk van Luijk, Jan Lagendijk, Hans den Ouden, Bertus Munneke, Jaap Breedveld, Piet Verloop, Wim van Wijnen en Jan Vonk (niet op de foto) mee.

Jeu de Boules
Het zwerfvuil op de keien ruimen de vrijwilligers één à twee keer per jaar op. Daarnaast gaat de groep er wekelijks op uit om de omgeving van hun complex schoon te maken en te ontdoen van zwerfvuil en wordt de kelder / parkeergarage aangeveegd en schoongemaakt. Tot slot maken de vrijwilligers zich hard voor een eigen Jeu-de-Boules-baan bij hun complex. In maart van dit jaar zal hier, tijdens de algemene ledenvergadering van de Vereniging Van Eigenaren, een definitief besluit over genomen worden.

Kraan en ponton
De gemeente meldt dat handmatig zwerfvuil verwijderen door eigen medewerkers van de gemeente niet mag, maar dat wel één keer per jaar in september/oktober het vuil wordt opgeruimd. “Wij huren dan een kraan en ponton in en dan verwijdert een aannemer het vuil vanuit de haven,” aldus de zegsvrouw.

Blij mee
Volgens de zeventigplussers wordt het ponton vooral gebruikt om de begroeiing langs de kanten aan te pakken. “Daar zijn we uiteraard ook heel blij mee, maar het zwerfvuil wordt niet weggehaald,” stellen de opruimers.

Sociale contacten
De vrijwilligers besluiten: “We houden het hier graag netjes en we hebben op deze manier ook nog onze sociale contacten.”

Tijdens de actie werd een opengebroken fietsslot gevonden van een fiets die eerder dit jaar vanuit de parkeergarage van De Hellingen werd gestolen.

35 reacties

 1. complimenten voor deze vrijwilligers en wederom moet de gemeente zich schamen
  zij mogen het daar niet opruimen.
  als een gemeentewerker het niet mag vanwege de arbo dan mag strikt genomen een vrijwilleger het ook niet.

  dan had de gemeente hier normalen vlakke afslag moeten maken ipv deze keien

 2. En zo doe je dat kunnen ze op het gemeentehuis ook geen vrijwilligers plaatsen komt het misschien een keertje goed in ons dorpje .
  Alles wordt vrijwilligers werk (onbetaald) zullen deze mensen wel een paar handschoenen en een knijpertje krijgen van de wethouder oh ja en een schouderklopje. De gemeente trekt overal haar handen van terug slechte zaak

 3. Ja E er lopen er genoeg hier rond of beter gezegd hangen op de bank, met als enigste uitje bak bier halen bij Dirk en boodschappen ophalen bij de voedselbank. Schande als mensen van die leeftijd dat moeten doen, het geeft niet dat de oudere mens nog wat beweegt maar niet op zulke stenen.

 4. Hulde aan de vrijwilligers ook al is het onverantwoord om deze mensen op leeftijd dit aan te doen. Wat dat betreft reikt @E de juiste oplossing aan. In dit kader mag OceanCo trouwens ook worden aangesproken, als het een beetje waait komt er van alles uit de vuilcontainers op het OceanCo-terrein waaien en daar komt ook een deel van in de haven en de rivier terecht.

 5. Top, wat een super.
  Maar de eerste taak ligt bij ouders, leer je kind dat afval in de afvalbak hoort.
  Jong geleerd is oud gedaan.

 6. Goed ontworpen buitenruimte, als je die van de ARBO niet mag schoonmaken… tijd voor andere bekleding?

 7. Mijn complimenten aan de vrijwilligers.
  Er zullen vast wel veiligheidsmiddelen zijn waardoor de gemeente dit wel zou kunnen ….lijkt mij.
  Waardoor ik wel benieuwt ben waarom dit door de arbo niet zou mogen

 8. Prima activiteit voor deze heren. Mooi initiatief ook. Zijn ze ook nog nuttig voor de gemeenschap en scheelt het belastinggeld.
  Het is gelul om hiervoor naar de gemeente tecwijzen. Aan de rivier komt nu eenmaal rotzooi aan. Uiteindelijk is de vervuiler de veroorzaker en niemand anders.
  En schamen voor je omgeving, zoals een van de heren aangeeft, wel erg overdreven. Er zijn wel zwaardere zaken in de wereld waarvoor je dit soort zware bewoording kan gebruiken.

 9. Gemeentepersoneel mag dan ook wel oppassen als ze de gemeentehuistrap opgaan,
  dat ze geen been breken… Wat een ontaard stomme regel!!

 10. Wanneer we nu allemaal ons eigen afval meenemen, dan is zo’n actie niet nodig! Maar TOP van deze mannen, die hier hun tijd voor over hebben gehad.

 11. Een groot compliment voor deze mannen! Het zou de gemeente sieren als zij regelmatig de wijken intrekt om ook de handen uit de mouwen te steken, maar dat zal arbo-technisch wel weer niet mogen! Ik ruim iedere ochtend de rotzooi op rond de bushalte bij Dirck. Verder liggen de etensresten van MacDonald’s door het hele dorp verspreid. Het is een schande! Staat er soms een oplossing in de verkiezingsprogramma’s?

 12. @E; nee nee nee, zo simpel is het niet.. Heb dat zelf ook eens een keer voorgesteld toen ik zelf een poosje geen werk had (“dan ga ik wel vuil prikken langs de weg..”), maar toen kreeg ik een vermanend vingertje van de (destijds) GAK man dat dat echt absoluut niet mocht, want dan nam je het werk van de gemeente reinigingsdienst weg… 🙁

 13. Misschien als de sodemieter een jeu de boules baan aanleggen voor deze mensen moet hier nu echt nog over vergaderd worden diep en diep triest

 14. Zo dan, lekker goedkoop weer he, gemeente Alblasserdam! En maar dure onzin bouwen die altijd ook nog overnieuw moet. Pff, geef die mensen op zijn minst die jdb-baan! En laat het vuil opruimen door taakstraf-typjes. Die ouderen verdienen zo langzamerhand wel beter, toch?

 15. @Piet van vliet ;
  Ik heb een rijmpje voor je ; Piet , het spoort in je bovenkamer niet !
  Ik weet niet hoe oud je bent maar over gelul gesproken dan ben jij wel toonaangevend hierin .
  ,,Zijn ze ook nog nuttig voor de gemeenschap en scheelt het belastinggeld.” , dit zijn mensen die hun steentje al bijgedragen hebben aan de maatschappij en niet op hun luie reet blijven zitten zoals veel van de jeugd doet .
  Of ben jij toevallig een steuntrekker die van de sociale voorzieningen in Nederland gebruik maakt die ,,deze” mensen opgebouwd hebben ?

 16. Er zijn mensen in de samenleving die nergens aan bijdragen.
  Het zou iedereen ten goede komen als ook zij een bijdrage zouden leveren aan de maatschappij waarin wij samen (met nadruk) leven. Geven en niet alleen nemen.
  De gemeente heeft haar mond vol van participatie. Daar hoort je inzetten voor je leefomgeving en je medemens ook bij.
  Het dorp ligt vol met rommel. Wat is er op tegen om mensen een tegenprestatie te laten doen voor de uitkering die ze krijgen?
  Of als taakstraf? Dat dan het werk van de reinigingsdienst weggehaald wordt is onzin, want het vuil dat er ligt, wordt door niemand opgeruimd, ook niet door de reinigingsdienst.
  En daarna de hondenpoep aanpakken!
  Zag deze week iemand zijn grote hond laten poepen naast een hondenpoepbak.
  Werd niet opgeruimd. Het baasje had er letterlijk schijt aan.

 17. Suggestie voor de gemeente, bied deze mensen een borreluurtje aan in Landvast. Op deze manier hebben deze mensen ook nog een gezellige middag of avond.

 18. Schandalig dat dit de ouderen moeten doen.
  kom op hangjeugd stroop je mouwen op en ruim zelf de rotzooi op.

 19. Inderdaad @Ron, die rotzooi van de Mac die in een straal van 10km rondom het pand uit de auto’s wordt geflikkerd door de aso’s, de Mac zou verplicht moeten worden mensen aan te nemen om de troep op te ruimen en de aso’s 1000 euro boete. Dat zal ze leren.

 20. Doen ze een keer wat nuttigs daar ipv heel de dag alles en iedereen in de gaten houden en om elk dingetje klagen. Goed bezig mensen

 21. Heel veel waardering voor wat die mensen hebben gedaan.Maar als iemand een
  ongeluk had gehad?.Had de gemeente de 385 euro eigen risico betaald of hadden
  ze gezegd:het ouwe vlees moet eerst op.ik denk het laatste.

 22. Pitje maakt de rommel en heeft de grootste mond. Nu doen de hangouderen het ipv van de hangjeugd. Super! Trots op de ouderen van Alblasserdam. Wat mij opvalt het zijn allemaal mensen die op de SGP stemmen. Ik denk gestuurd door Peter Verhey. Echt goed bezig !!!!!

 23. Piet van Vliet: ik denk zomaar dat u uw rommel ook zo op straat gooit, omdat u zegt dat u zich niet schaamt voor de rotzooi die op straat ligt…
  Gaat u zich diep schamen!

 24. Ik weet niet precies wat Lamie denkt te moeten claimen, maar als deelnemend atheïst aan de schoonmaakactie vond ik zijn reactie nogal onnozel. Of er SGP-ers bij waren, weet ik niet en doet sowieso niet ter zake. Ik kan uit eigen ervaring melden dat dit soort acties niet voorbehouden is aan de SGP. Kortom, Lampie is geen licht. (Zonder uitroeptekens)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *