ALBLASSERDAM – Voor het vernielen / beschadigen van een stoel, een kruk en een vloer in een woning aan de West-Kinderdijk in Alblasserdam, is een 41-jarige man uit Alblasserdam dinsdag 6 februari 2018 door de politierechter in Rotterdam veroordeeld tot een boete van 300 euro, waarvan 150 euro voorwaardelijk. Daarnaast moet de man zich verplicht melden bij de reclassering om te zien welke ambulante behandeling voor hem nodig is.

De Alblasserdammer draaide op 24 november 2017 even na middernacht door in een woning aan de dijk. De man belde 112 en wilde een ambulance, omdat hij zelfmoordneigingen zei te hebben. Toen de meldkamer geen ambulance stuurde, sloeg de man uit frustratie een kruk aan gort en ook een stoel en de vloer raakten beschadigd.

Antidepressiva en alchol
In de rechtbank legde de man uit dat hij ‘in een neergaande lijn zat’ en dat antidepressiva en alcohol de situatie nog erger maakten. De Alblasserdammer vertelde: “Eén en ander werd me die avond te veel. Ik had zelfmoordneigingen en wilde er een ambulance bij hebben. Ik heb 112 gebeld, maar er kwam geen ambulance. Er werd ook geen alternatief geboden en dat frustreerde me.”

Aangifte
Na de vernieling deed de vriendin van de man aangifte. “Dat was vooral om u uit deze situatie te halen en om ervoor te zorgen dat u de juiste hulp zou krijgen,” vertelde de rechter.

Inmiddels gaat het psychisch weer beter met de Damdorper. “Ik sport veel en zit momenteel tussen twee banen in. Ik gebruik geen medicatie meer. Die medicatie richtte mij juist ten gronde.”

Boete en behandeling
De officier van justitie vond dat de man de 24e november te ver was gegaan. “U was gefrustreerd omdat u de hulp die u wenste niet kreeg. U bent behoorlijk te keer gegaan. Dat is ook beangstigend geweest voor uw vriendin. Gelukkig sliepen de kinderen, maar ik weeg dit wel mee. U bent eerder al veroordeeld voor vermogensdelicten. Ik eis een geldboete van 300 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Als bijzondere voorwaarde vraag ik een ambulante behandeling en een meldplicht bij de reclassering.”

Niet naar personen
De Damdorper benadrukte bij de rechter dat hij nooit gewelddadig is naar personen.

Uitspraak
De rechter deed na de behandeling direct uitspraak. Er werd een geldboete van 300 euro opgelegd, waarvan 150 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast moet de man zich melden bij de reclassering en als de reclassering het nodig acht, moet de veertiger een ambulante behandeling ondergaan voor zijn psychische problemen.

Definitief
Het Openbaar Ministerie en de verdachten deden dinsdag direct afstand van de zaak. Daarmee is het vonnis van de rechter definitief.