ALBLASSERDAM – Een 25-jarige man uit Sliedrecht is door de Rotterdamse politierechter veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur voor het telen van hennep in een flatwoning aan de Troelstrastraat in Alblasserdam. Daarnaast kreeg de man een taakstraf van 120 uur, omdat hij bij een vorige veroordeling voor een ander feit een voorwaardelijke celstraf van drie maanden opgelegd had gekregen. Deze straf werd, tegen de zin van de officier van justitie in, door de rechter deels omgezet naar een werkstraf.

De Sliedrechter Roy van G. werd op 26 juli 2016, samen met twee andere mannen, betrapt in de Alblasserdamse flatwoning aan de Troelstrastraat. De politie ging naar de woning naar aanleiding van een melding uit de buurt over een sterke hennepgeur en het geluid van een ventilator. Omdat één van de personen in de woning mogelijk vuurwapendragend was, werden de zware, kogelwerende vesten aangetrokken. Nadat alle uitgangen afgezet waren, werd de woning betreden. Er werden drie mannen en een kwekerij met 84  hennepplanten aangetroffen. Het drietal werd direct aangehouden en naar het politiebureau gebracht; de kwekerij werd dezelfde dag ontruimd en vernietigd.

Makkelijk verdienen
“Het was puur om makkelijk geld te verdienen. Ik had nog een schuld van 9000 euro bij mijn zus, omdat ik een tijdje zonder werk zat. Nu moet ik op de blaren zitten,” vertelde Van G. aan de politierechter.

Geen fabriek
De stroom was, in tegenstelling tot situaties bij veel andere kwekerijen, niet afgetapt. De Sliedrechter zei hierover: “Dat was niet nodig. Het is geen fabriek. Als ik het zo kan doen, hebben minder mensen schade.”

Eis
De officier van justitie eiste een taakstraf van 80 uur en een gevangenisstraf van drie maanden. Bij de vorige veroordeling voor een ander feit was die voorwaardelijke gevangenisstraf namelijk opgelegd. De rechter zei toen dat als Van G. opnieuw in de fout zou gaan, hij die drie maanden cel bovenop zijn nieuwe straf zou krijgen.

Uitspraak
Toch besliste de Rotterdamse politierechter anders. Hij vond de gevraagde taakstraf van 80 uur aan de hoge kant en halveerde dit tot 40 uur taakstraf. Van de drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf werd één maand omgezet in een taakstraf van 120 uur. De andere twee maanden voorwaardelijk blijven tot 2019 staan.

Auto
Tot slot stelde de rechter dat de in beslag genomen telefoon en auto terug naar de verdachte moeten. De auto blijkt echter al verkocht te zijn. Hiervoor kan de Sliedrechter een claim indienen. Het Openbaar Ministerie zal op haar beurt weer geld van Van G. eisen voor het geld dat de kwekerij heeft opgeleverd.