ALBLASSERDAM – Een 25-jarige man uit Sliedrecht is door de politierechter veroordeeld tot twintig uur taakstraf, omdat hij in juli 2016 in de Troelstrastraat in Alblasserdam hielp met het knippen van henneptoppen in een kwekerij in een flatwoning. Justitie verdacht de man er ook van dat hij in Dordrecht een hennepkwekerij met 325 planten in een vrachtwagen had. Volgens de man werd deze kwekerij, waarvan de stroom -en wateraansluiting op zijn naam stonden, gerund door personen die hem bedreigden. De rechter sprak de man van dit feit vrij.

De Sliedrechter Lars van den B. werd op 26 juli 2016, samen met twee andere mannen, betrapt in de Alblasserdamse flatwoning aan de Troelstrastraat. De politie ging naar de woning naar aanleiding van een melding uit de buurt over een sterke hennepgeur en het geluid van een ventilator. Omdat één van de personen in de woning mogelijk vuurwapendragend was, werden de zware, kogelwerende vesten aangetrokken. Nadat alle uitgangen afgezet waren, werd de woning betreden. Er werden drie mannen en een kwekerij met 84  hennepplanten aangetroffen. Het drietal werd direct aangehouden en naar het politiebureau gebracht; de kwekerij werd dezelfde dag ontruimd en vernietigd.

Drie verdachten
De flatwoning stond op naam van een andere 25-jarige Sliedrechter. Hij werd afgelopen week veroordeeld tot 40 uur werkstraf. De derde verdachte, een 37-jarige plaatsgenoot van de andere twee verdachten, moet nog voorkomen bij de rechter. Hij was afgelopen week ziek en moet een andere keer voorkomen. Dat kan nog enkele maanden duren.

Knippen
Van den B. gaf tijdens de zitting  toe dat hij in Alblasserdam aanwezig was geweest bij een hennepkwekerij om daar tegen een vergoeding hennep te knippen. Daarmee is de twintiger medeplichtig aan de hennepteelt.

Vrachtwagen
Volgens het Openbaar Ministerie had de man ook een eigen hennepkwekerij aan de Aventurijn in Dordrecht. Op 21 december 2016 werd op dat adres in een vrachtwagen een kwekerij met 325 hennepplanten aangetroffen. In het pand werd gebruik gemaakt van stroom en water dat op rekening van Van den B. stond. De Sliedrechter ontkende echter dat de kwekerij ook van hem was. “Ik heb daar bij de politie niets over verklaard, omdat ik bang ben voor mijn eigen veiligheid. Wat ik wel kan vertellen is dat ik gokschulden had bij de verkeerde mensen. Ik kon hen niet terugbetalen. Zij bedreigden mij en mijn familie en onder dwang heb ik toen getekend voor een contract voor stroom en water. Ik had geen keus.  Als deze zaak is afgerond ben ik van hen af. Laat ik dan maar de zondebok zijn,” vertelde de man.

Ongeloofwaardig
De officier van justitie vond die verklaring erg ongeloofwaardig en stelde: “Dat kan iedereen wel zeggen. Laat u dan op zijn minst geanonimiseerde bewijzen zijn. Bijvoorbeeld een dreigmail of dreig-sms.”

De verdachte antwoordde: “Ik weiger mezelf of mijn familie in gevaar te brengen.”

Justitie eiste 180 uur taakstraf voor de kwekerij in Dordt en 20 uur taakstraf voor wietknippen in Alblasserdam.

Onrechtmatig betreden
De advocaat van de verdachte stelde dat er vrijspraak moest volgen, omdat het pand in Dordrecht onrechtmatig was betreden door de politie. “Er was enkel een blokmeting gedaan. Dat was de enige informatie die beschikbaar was. Er was voor de politie te weinig concrete informatie om gerechtvaardigd tot een verdenking van mijn cliënt te komen. Het contract dat mijn cliënt had getekend diende als rookgordijn voor de opsporing van de echte daders.”

Uitspraak
De rechter deed direct uitspraak en zei: “Toen ik de zaak voorbereidde had ik een gevoel van onbehagen en dat is gebleven. Ik moet toetsen of er voldoende wettig en overtuigend bewijs is. En ik vind dat met onvoldoende zekerheid is vast komen te staan dat de kwekerij van u is. Al zijn er wel heel veel dingen die tegen u pleiten. Het is een dubbeltje op zijn kant, maar ik spreek u van dit feit vrij. Waarom de politie na de blokmeting precies bij u naar binnen ging, kan ik in het dossier inderdaad ook niet terugvinden. Voor het knippen in de kwekerij in Alblasserdam veroordeel ik u tot een taakstraf van 20 uur.”