ALBLASSERDAM – Senni Duijndam (11), leerling van basisschool De Twijn uit Alblasserdam heeft de landelijke vredesposterwedstrijd ‘Vrede heeft de toekomst’ van Lions Clubs International gewonnen. Roos van den Berg van basisschool Het Kompas in Alblasserdam werd winnares van haar school. Afgelopen week reikten wethouder Peter Verheij, kunstenaar Roel Teeuwen en Jan Pieter Bal van de Lionsclub Alblasserwaard Souburgh prijzen uit aan Senni en Roos. Dit gebeurde in cultureel centrum Landvast, waar tegelijkertijd de tentoonstelling van de vredesposters werd geopend.

Wankel evenwicht
De landelijk winnares 2017-2018 is Senni Duijndam uit Alblasserdam geworden. De jury koos unaniem voor haar poster ‘Wankel Evenwicht’ omdat het hoop en optimisme uitstraalt. De zware tank kan niet op tegen de vredesduif. In het juryrapport is te lezen: “Senni raakt met haar tekening nadrukkelijk aan de hedendaagse problematiek. De poster schetst een realistisch toekomstbeeld en verwoordt tegelijkertijd een opdracht: laten we goed nadenken waar we mee bezig zijn, laten we ons goed bewust zijn van het precaire evenwicht tussen oorlog (de tank) en vrede (het duifje) in de wereld. De wapenindustrie is afhankelijk van de Vrede en kan niet zonder. Anderzijds spreekt er ook hoop en optimisme uit: het enorme, zware geweld weegt niet op tegen het vederlichte vogeltje. De toestand van wankel evenwicht wordt nog geaccentueerd door het grote witte vlak, de situatie van het niets in feite. Als de duif weg vliegt, valt de tank in het niets en dreigt zelfs de aarde van het uiterste randje van de rots waarop ze nu staat, af te vallen. Door dat witte vlak krijgt de poster als het ware de kwaliteit van een aansprekende cartoon.”

Geef kleur aan de vrede
Roos van den Berg maakte de winnende tekening van haar school Het Kompas. Kunstenaar Roel Teeuwen vertelde over haar tekening: “De tekening met de titel ‘Geef zelf kleur aan de vrede’ is een originele en persoonlijke verbeelding van het thema. Je ziet de maker zelf als onderwerp van de tekening, waaruit een directe betrokkenheid spreekt. De uitvoering waarbij de grote lijn, het kind dat op de ‘schutting’ de wereld kleur geeft, wordt ondersteund door brutale verfstreken waarmee zij het totale vlak van de tekening bij het geheel betrekt. De jury is gefascineerd door de details waarbij het jurkje van het kind en de tas met de schildergereedschappen de intensiteit laat zien waarmee de tekening is gemaakt.”

Roos vertelde over haar tekening: “De wereld kunnen we samen beter maken en daarom heb ik een meisje getekend dat de aarde mooier maakt.”

Wereldwijd
De Vredesposterwedstrijd (Peace Poster Contest) is een wedstrijd voor kinderen van 11-13 jaar, en wordt wereldwijd georganiseerd door Lions Clubs International. De gedachte is, dat honderdduizenden kinderen bezig zijn met hetzelfde thema: Vrede. Kunstenaar Teeuwen vertelt: “Kinderen geven in een tekening uiting van hun gevoelens over vrede. Achter iedere tekening zit een bijzonder kind met haar/zijn gevoelens. In Nederland deden 159 scholen mee en werden 5930 tekeningen ingestuurd. In Alblasserdam deden de scholen De Twijn en Het Kompas mee met de wedstrijd.”

74 landen
De poster van Senni uit Nederland is samen met posters uit 74 andere landen op weg  naar de wereldwijde wedstrijd in Amerika. Binnen een paar weken wordt bekend gemaakt wie de wereldwijde winnaar is geworden.