ALBLASSERDAM – Afgelopen week werd in Landvast in Alblasserdam de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente gehouden. De bijeenkomst werd bijgewoond door politici, wijkagenten, ondernemers, vrijwilligers en inwoners van Alblasserdam. Zij wensten elkaar een gelukkig nieuwjaar. Verder hield burgemeester Jaap Paans zijn nieuwjaarstoespraak, waarbij diverse, door politici aangedragen maatschappelijke organisaties, clubs of instellingen zich konden presenteren. Zo waren Buurtpreventie Souburgh, De Wereldwinkel, Hand -en Spandiensten van de Gereformeerde Gemeente, de Alblasserdamse tennisvereniging en de BSSA vertegenwoordigd.

Verkiezingen
“2018 vraagt ons om opnieuw het beste uit onszelf, elkaar en onze toekomst te halen,” vertelde burgemeester Paans. “Het wordt een jaar waarin we gebruik mogen maken van ons actief en passief kiesrecht. Voor de verkiezing van de gemeenteraad. Een bijzonder jaar! Alblasserdammers gaan voor het eerst 19 zetels verdelen. Met 20.020 inwoners per 1 januari van dit jaar hebben we daar recht op. Zelfs nu de bewoners van de Alblashof tijdelijk in Papendrecht verblijven.”

Werk aan de winkel
Paans vervolgde: “29% van de inwoners van Alblasserdam geeft aan geen verbinding te voelen met het gemeentebestuur. Een percentage dat gelijk staat aan het aantal mensen dat niet kwam stemmen bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Er is dus werk aan de winkel! Hoopgevend is de oplossing die Putters aanbiedt: uit de SCP onderzoeken blijkt namelijk dat Nederlanders behoefte hebben om niet alleen maar te lezen wat niet deugt of fout gaat. Zij hebben  behoefte aan positieve en feitelijk duiding. Putters advies aan politieke partijen was klip en klaar, luid en duidelijk: investeer in een positieve campagne. Wees transparant, eerlijk en leg  moeilijke keuzes uit. Vertrek vanuit wat goed gaat in de samenleving en laat zien hoe we die kracht kunnen inzetten.”

“Alblasserdam is een actief dorp met karakter. Met naar schatting meer dan 5000 vrijwilligers, mantelzorgers,  clubbestuurders, teamleiders, scheidsrechters, coördinatoren en organisatoren. Samen klaren zij dag in dag uit de taak, die zij op zich hebben genomen. Dat is Samen Doen in pure vorm. Samen vorm geven aan de samenleving.”

Ongeluk scouts
Burgemeester Paans gaf vervolgens zeven typeringen waarin ‘samen’ centraal staat. Hij haalde daarbij onder meer het dodelijke ongeval in België aan, waarbij twee leden van Scouting Alblasserdam om het leven kwamen. “Confronterend en zeer verdrietig was het dodelijke ongeluk van twee leden van Scouting Alblasserdam in de Belgische Ardennen. Een zwarte bladzijde! “Een kras op de ziel van Alblasserdam” sprak loco burgemeester Verheij.
De betrokkenheid, het medeleven en het betekenis geven aan dit verlies heeft diepe indruk gemaakt op velen. Ronduit indrukwekkend was hoe de leiding van Scouting Alblasserdam met de nabestaanden en scouts na het ongeluk samen allerlei zaken regelden. Praktische zaken, dilemma’s en zakelijke kwesties die je niet kon bedenken bij je lidmaatschap. Het symbolisch ‘overvliegen’ van de slachtoffers bij de start van het nieuwe seizoen was een pure vorm van ‘samen doen, samen doorgeven’ door de scouting gemeenschap. Een terecht en verdiend eerbetoon door Scouting Nederland: met het teken van moed voor de Roverscouts en het zilveren waarderingsteken voor Jeroen van Pelt en Mark Hage. Met respect gedenken we Martijn Scheepers en Kimberley Capelle.” Vervolgens werd in de zaal een moment van stilte gehouden.

Buurtpreventie
Verder sprak Paans zijn waardering uit voor de buurtpreventie. “Na het succesvolle initiatief met Buurtpreventie Kinderdijk startte in 2017 burgerinitiatief De Bonte Molen in de wijk Souburgh. Twee doortastende Alblasserdammers wisten in no time een buurthuisfunctie te maken aan de Nicolaas Beetsstraat. Snel gevolgd door een eigen Buurtpreventieteam voor de wijk, dat zijn vrouwtje én mannetje tegelijk staat! Samen lopen ze hun rondes. In koppels, altijd met de politie als back up. Voor sommige Alblasserdammers is het wennen. Ongemakkelijk soms. Zeker als we gewezen worden op de risico’s van onoplettendheid bij het afsluiten van voertuigen, ramen en deuren. Samen houden we de boeven op afstand. Daar moeten we met elkaar wel wat voor doen; Samen!”

Niet af
Paans sloot zijn toespraak af met: “Alblasserdam is niet af. Net zo min als dat de Alblasserdammers af zijn. We zijn nooit te oud om te leren. Als we met elkaar de handen ineen slaan, staan we samen sterker. In 2016 nodigde ik u allen  uit inspiratie te leveren voor de politieke partijen. Dit leverde veel ideeën op. Samengebracht in de inspiratieagenda 2018-2022. Het is nu aan de politiek. Iedere stem telt en die van u geeft de doorslag. Op weg naar 2022 via afslag 22: Alblasserdam, dorp met karakter. Samen Doen, Samen Doorgeven!”