ALBLASSERDAM – De buurtpreventie in de wijk Souburgh in Alblasserdam bestaat bijna één jaar. De initiatiefneemsters Mariëlle Schut en Debby Cruden uit de Nicolaas Beetsstraat hopen dat de groep met vrijwilligers dit jaar minstens verdubbelt tot dertig deelnemers. “Al lopen mensen maar een uurtje per maand mee. Alle hulp is welkom,”  vertelt Mariëlle.

De vriendinnen en buurvrouwen Mariëlle en Debby spannen zich op diverse fronten in om hun wijk mooier, leefbaarder en socialer te maken.

Met en door bewoners
Wijkagent Arjan de Haan is vol lof over het tweetal en alle vrijwilligers die meedoen aan het buurtpreventieteam in de wijk. “Ik vind het zo mooi dat inwoners zelf opstaan om hun straat en wijk veiliger en leefbaarder te maken. Het begon in hun eigen flat en nu is er buurtpreventie voor de hele wijk door en voor eigen wijkbewoners. In mijn beleving is er in mijn vak niets mooiers dan in gemeenschap zorg dragen voor leefbaarheid en veiligheid; Gemeenschappelijke veiligheidszorg. Niet alleen voor bewoners maar met en door bewoners.”

Veiligheidsgevoel
De Haan vervolgt: “Objectief gezien valt het met de criminaliteit in Alblasserdam wel mee, als je dit vergelijkt met dorpen om ons heen. Buurtpreventie is er echter ook voor het veiligheidsgevoel. Het doet wat met mensen als politie en vrijwilligers zichtbaar aanwezig zijn in de wijk.”

Bang
Volgens Mariëlle Schut en Debby Cruden kwam het zelfs voor dat sommige mensen ’s avonds hun hond niet meer uit durfden te laten, omdat ze zich onveilig voelden en bang waren. De twee vertellen: “Dat moet niet kunnen. Wij willen zichtbaar zijn en ook deze mensen een veilig gevoel geven, zodat ze gewoon weer hun hondje uit kunnen laten.”

Surveillance
Een aantal keer per week maakt het buurtpreventieteam, met als ‘achterwacht’ de politie, een ronde door de wijk. Tijdens deze surveillance, letten de mensen van de buurtpreventie op tal van zaken. Zo worden verdachte situaties gemeld en overlastgevende jeugd aangesproken. Ook hebben de vrijwilligers goede contacten met de jeugd bij de jongerenontmoetingsplek bij de skatebaan aan de Vondellaan. Bij verdachte situaties wordt de politie ingeschakeld.

Extra vrijwilligers nodig
Om met de buurtpreventie in de wijk nog meer effect te creëren, wordt gezocht naar minstens 15 tot 20 extra vrijwilligers die ’s avonds een ronde mee willen lopen. “Al lopen mensen maar een uurtje per maand mee. Alle hulp is welkom. Deze wijk bestaat uit maar liefst 2400 huishoudens. Het is het hele gebied tussen de Randweg, de Plantageweg, de Mesdaglaan en de straten daarachter. Het kost ongeveer een uur om de hele wijk door te lopen,” vertelt Mariëlle.

Zelf inroosteren
Debby vult aan: “We lopen altijd in tweetallen. Vrijwilligers kunnen zichzelf inroosteren. De tijd en dag mogen zij zelf bepalen. Behalve dat de wijk in de gaten wordt gehouden, is het ook nog eens gezellig. Op deze manier kun je weer nieuwe mensen leren kennen en ontmoeten in je eigen wijk. Wij doen dit uiteindelijk om onze wijk prettiger en leefbaarder te maken.”

Aanmelden
Mensen die zich willen aanmelden als vrijwilliger of hier meer informatie over willen ontvangen, kunnen mailen naar buurtpreventiesouburgh@gmail.com

Wijk Souburgh
De wijk Souburgh in Alblasserdam bestaat uit de Schildersbuurt, de Schrijversbuurt, Klein Alblas, en de Oranjebuurt. De wijk Klein Alblas wordt in de rondes van buurtpreventie Souburgh niet meegenomen, omdat deze wijk aan de andere kant van de Oude Torenbrug een eigen buurtpreventie heeft.

Mariëlle Schut en Debby Cruden willen hun wijk veiliger en leefbaarder maken.