ALBLASSERDAM – De vervanging van de openbare verlichting op en rondom de Brug over de Noord staat gepland voor 2023. Momenteel wordt onderzocht welke mogelijkheden er zijn om de verlichting eerder dan 2023 weer te laten functioneren. Dat meldt Rijkswaterstaat in een brief aan een inwoonster van Alblasserdam. Al enkele maanden zijn lantaarnpalen op en rondom de Brug over de Noord bij Alblasserdam kapot. Onlangs vroeg het CDA hiervoor aandacht bij wethouder Arjan Kraijo.

Pikkedonker
“Vijftien lantaarns branden niet. Met name aan de Ambachtse kant. Als je daar als fietser de brug op komt, rijd je in het pikkedonker. Mensen, vooral vrouwen, durven daar in de late uren niet meer overheen,” vertelde Arie van ’t Zelfde van het CDA.

Zelf geteld
Wethouder Kraijo antwoordde: “Ik ben zelf langs geweest om te tellen. 29 lantaarns doen het niet. Voor fietsverkeer is het erg donker. Dit kan wat mij betreft niet en moet zo snel mogelijk opgelost worden. We hebben er melding van gemaakt bij Rijkswaterstaat.”

Prioritering
Rijkswaterstaat schrijft in de betreffende brief: “De openbare verlichting van de N915 vertoont veel gebreken en heeft het einde van zijn levensduur bereikt. De volledige vervanging van de verlichting van de N915 staat gepland voor 2023. Prioritering in uit te voeren noodzakelijk onderhoud (en daarmee de toekenning van onderhoudsbudget) heeft ertoe geleid dat bijvoorbeeld het vervangen van asfalt een hogere prioriteit kreeg dan het vervangen van de openbare verlichting. We maken onderscheid in directe en indirecte verkeersonveilige situaties.”

Onderzoek
Rijkswaterstaat vervolgt: “De onderhoudstoestand van de openbare verlichting wordt gemonitord en we voeren alleen de meest noodzakelijke reparaties uit. Dit wordt bemoeilijkt door de huidige bedrijfstoestand van de openbare verlichting. Rijkswaterstaat bekijkt momenteel specifiek voor de N915 welke financiële mogelijkheden er zijn om de openbare verlichting eerder dan het geplande jaar (2023) goed te laten functioneren. Wij verwachten de resultaten van dit onderzoek over enkele weken.”

 

Deel dit bericht via...