ALBLASSERDAM – De 72-jarige man die twee weken geleden terecht stond voor het seksueel misbruiken van zijn 12-jarige kleindochter uit Alblasserdam, is vrijdag 29 december 2017 door de rechtbank in Dordrecht veroordeeld tot één jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Daarnaast heeft de man een aantal bijzondere voorwaarden opgelegd gekregen en moet hij 7.000 euro aan schadevergoeding betalen. Justitie eiste twee weken geleden een hogere gevangenisstraf. Namelijk: twee jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Vrijspraak
Justitie had de 72-jarige man een aantal dingen ten laste gelegd, waaronder het seksueel binnendringen bij de kleindochter. De rechtbank sprak de man hiervan echter vrij. “U zegt dat het niet is gebeurd en uw kleindochter zegt dat het niet is gebeurd; althans dat ze het niet heeft gemerkt. In uw eerdere verklaring bij de politie heeft u hier wel wat over verteld, maar die verklaring is niet zodanig helder, dat we u op alleen die verklaring kunnen veroordelen. U wordt dus vrijgesproken van het seksueel binnendringen.”

“Dat nemen wij u kwalijk”
De rechter vervolgde: “U wordt wél veroordeeld voor ontucht. U heeft ontucht gehad met uw 12-jarige kleindochter. Uit de slachtofferverklaring blijkt dat u voor veel verdriet heeft gezorgd bij haar en haar familie. U heeft bij de politie verklaard dat uw kleindochter achter u aanliep. Ook hier op de zitting heeft u de suggestie gewekt dat het initiatief deels bij haar lag en dat het uw fout is geweest dat u overstag bent gegaan. Dat nemen wij u kwalijk en dat zien wij heel anders: u bent geheel verantwoordelijk. U bent de volwassene. Uw opmerkingen hierover, dat zij medeverantwoordelijk zou zijn, geeft blijk van gebrek aan zelfinzicht.”

Verminderd toerekeningsvatbaar
Anders dan de officier van justitie vindt de rechtbank dat de verdachte wel licht verminderd toerekeningsvatbaar is. De rechter vertelde: “Volgens deskundigen lijdt u aan een gebrekkige ontwikkeling van de geestesvermogens in de vorm van een licht verstandelijke beperking en zeer waarschijnlijk aan Mild Cognitive Impairment (MCI). (Een mogelijk voorstadium van dementie, red.) U lijkt uw kleinkind niet direct als slachtoffer te herkennen, zo schrijven de deskundigen, maar eerder als iemand die u verleidde en min of meer medeverantwoordelijk is. Wij houden rekening met het feit dat deskundigen u licht verminderd toerekeningsvatbaar achten. Ook houden we rekening met uw leeftijd.”

Uitspraak
Aangekomen bij het vonnis vertelde de rechter: “Wat kost dit u dan? Twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Dat betekent dat u zes maanden naar de gevangenis moet. De andere zes maanden hoeft u niet uit te zitten. Daar zitten wel voorwaarden aan verbonden. Als u zich daar niet aan houdt, moet u ook die andere zes maanden gaan zitten.”

Voorwaarden en smartengeld
De zeventiger moet zich aan een aantal voorwaarden houden. Zo mag hij geen direct of indirect contact zoeken met zijn kleindochter. Verder mag de man niet meer in Alblasserdam komen en ook niet in de buurt van de school van het meisje. Verder moet hij zich melden bij de reclassering, zolang dat nodig is en moet hij zich ambulant laten behandelen bij De Waag. Daarnaast mag hij niet werkzaam zijn op adressen waar minderjarigen aanwezig zijn. Tot slot moet de man 1000 euro materiële schadevergoeding en 6.000 euro immateriële schadevergoeding betalen. Toen de verdachte vertelde dat hij dit bedrag niet kan betalen, zei de rechter: “Dat is niet haar probleem, maar uw probleem. De verplichting ligt er. U moet gewoon betalen.”

Tien keer
Het misbruik vond tussen april en juni van dit jaar plaatst. De man schatte tijdens de rechtszitting in dat het ongeveer tien keer was gebeurd. Onder meer in bed, in de schuur, op zolder, in de hobbykamer en in een auto. “Ik heb er heel veel spijt en berouw van. Ik vind het erg voor mijn kleindochter en mijn vrouw en de familie. Alles is verrot. Helaas kan ik het niet meer terugdraaien. Waarom ik het heb gedaan, weet ik niet, maar het komt nooit meer voor,” vertelde de man twee weken geleden.

Enkelband
Sinds de bekentenis van het meisje, draagt de opa een enkelband en mag hij niet in Alblasserdam en in de buurt van de school van het meisje komen. Tot heden heeft hij zich daaraan gehouden. De rechter heeft geoordeeld dat de enkelband niet meer nodig is en dat die binnenkort weer af mag.

Hoger beroep
De verdachte en justitie hebben tot 12 januari 2018 de tijd om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank. Als zij dit niet doen, is het vonnis definitief.