ALBLASSERDAM – In het boek ‘Wethouders, waarachtige (ver)leiders’ doet onder meer wethouder Peter Verheij van Alblasserdam een boekje open over zijn wethouderschap in het Damdorp. Schrijfster Petra Habets sprak in 2011 en 2012 met Peter Verheij en twaalf andere net aangetreden wethouders over hun vak en zocht hen in 2017 opnieuw op. Acht van de dertien wethouders zijn nog altijd wethouder, vijf doen inmiddels wat anders.

In het boek gaat wethouder Verheij onder meer in op moeilijke communicatie. “Gaandeweg heb ik geleerd dat je regie moet houden in de communicatie over vervelende boodschappen of maatregelen. Als er iets vervelends te melden is, dan kun je dat beter gelijk doen. ‘Nee’ is ook een antwoord. Dat moet je leren, want de druk wordt soms flink opgevoerd om het onmogelijke voor elkaar te krijgen. Er zijn soms heftige dossiers geweest, zoals met een actieve bewonerscommissie over het Dijklint en over het kappen van bomen bij woningbouwontwikkeling. Dat kwam me zelfs op bedreigingen en een lastercampagne te staan. Moeilijke besluiten horen erbij, ook als er veel weerstand is. Het belangrijkste is dan goede adviseurs om je heen te hebben en je hart te blijven volgen. Kan ik mezelf nog oprecht in de spiegel aankijken met wat ik doe en de keuzes die ik maak?,” vertelt Verheij in het boek.

Twee dagen per week Drechtsteden
Verder vertelt de wethouder over zijn taken in het dorp, maar ook daarbuiten. “Voor mijn leren en ontwikkeling als bestuurder is de regionale samenwerking van Drechtsteden belangrijk.” In 2017 zegt hij: “Na het vertrek van burgemeester Bert Blase ben ik Drechtstedenbestuurder geworden. Dat geeft een extra dimensie. Als wethouder ben ik op drie lagen actief: het primaire aandachtsgebied is de eigen gemeente, vervolgens de regio en landelijk ben ik sinds 2014 vicevoorzitter van de VNG-commissie Financiën. Dat maakt het wethouderschap voor iemand van mijn profiel aantrekkelijk genoeg om er een tijdje langer in te functioneren. Drechtsteden is een intensieve samenwerking, dat betekent dat de regioportefeuille ook intensief is. Daar ben ik gemiddeld minstens twee dagen in de week mee bezig. Er zijn weken dat het minder aandacht vraagt, maar soms beslaan de regiogebonden activiteiten meer dan de helft van de week.”

Het boek is onlangs aangeboden aan de voorzitter van de wethoudersvereniging, mevrouw Joyce Langenacker, wethouder in de gemeente Haarlem, tijdens het jaarlijkse congres van de wethoudersvereniging in Fort Voordorp in Utrecht.

‘Wethouders, waarachtige (ver)leiders’ door Petra Habets, ISBN 978-94-92870-00-1, is vanaf heden verkrijgbaar in de boekhandel.