ALBLASSERDAM – De 59-jarige vrachtwagenchauffeur uit Alblasserdam die op 22 februari van dit jaar een 6-jarige jongen dodelijk aanreed met een vrachtwagen in Sint-Andries bij Brugge (België), is woensdag 20 december 2017 door de rechtbank in België veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. De man krijgt ook een geldboete van 1600 euro en een maand rijverbod. Dat meldt de website Nieuwsblad.be. De Alblasserdammer heeft 30 dagen de tijd om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Het ongeval gebeurde in februari van dit jaar vlakbij een school. De 6-jarige Yamen, die vier maanden eerder uit Syrië was gevlucht, stak het zebrapad over naar zijn school. De vrachtwagen, van Kroon Transport (onderdeel van Maat Transport) uit Alblasserdam, was gestopt om enkele andere kinderen en ouders over te laten, maar vertrok op het moment dat Yamen nog niet over was. De chauffeur verklaarde tegenover Belgische media dat het hem een raadsel is hoe dit heeft kunnen gebeuren. “Ik heb hem echt niet gezien. Het is onwezenlijk wat er gebeurd is. Ik vind het verschrikkelijk voor die jongen en zijn moeder,” aldus de chauffeur.

Tijdens de rechtszitting van 6 december vroeg de Damdorper om vrijspraak, omdat hij het jongetje niet kon zien. De Belgische justitie stelt juist dat de chauffeur de jongen wel had kunnen zien en dat het ongeval dus voorkomen had kunnen worden.

In het vonnis van de rechtbank van 20 december wordt door de rechter gesproken over een ‘fractie van onachtzaamheid’ van de chauffeur. De overstekende jongen heeft, vanwege zijn jonge leeftijd, geen schuld, vindt de rechtbank.

Foto: Tiemen Schuit.