ALBLASSERDAM – Donderdag 14 december 2017 is langs het Zuiderstek in Alblasserdam een nieuw kunstwerk geplaatst. Het beeld Anamorphosis van Rosalinde van Ingen Schenau wordt maandag 18 december om 13.00 uur officieel onthuld in het bijzijn van de wethouder Arjan Kraijo en Dorien Zandvliet. De betonblokken die onder het kunstwerk zitten, komen uit Terneuzen en de vier stalen platen die er bovenop staan, zijn gemaakt bij scheepsbouwer IHC in Kinderdijk. In het totaal weegt Anamorphosis veertienduizend kilo. De kosten bedragen in het totaal 16.000 euro, inclusief plaatsing en worden gefinancierd door de gemeente en de provincie.

Toegangspoort
“Met het plaatsen van het beeld wordt de plek, die de toegangspoort is tot Werelderfgoed Kinderdijk, benadrukt,” stelt een woordvoerster van de gemeente Alblasserdam.

Hoog
Het kunstwerk is 4,20 meter hoog en twee meter breed. De stalen platen zelf zijn drie meter hoog.

Stemming
De keuze voor het kunstwerk is in overleg gemaakt. Een beoordelingscommissie bestaande uit Stichting Werelderfgoed Kinderdijk, Kookgemak, Tourist Info en vertegenwoordigers van het cultureel netwerk Alblasserdam selecteerde uit meerdere voorstellen drie kunstwerken. Daarna kozen inwoners en niet-inwoners van Alblasserdam hun voorkeursbeeld. Tijdens de verkiezing brachten 75 mensen hun stem uit. Kunstwerk Anamorphosis kreeg met 67% de meeste stemmen.

Recreatie en industrie
De Ridderkerkse kunstenares Rosalinde van Ingen Schenau was donderdag zelf aanwezig bij de plaatsing van haar werk. Nadat de betonblokken (waar op gezeten mag en kan worden) waren geplaatst, werden de vier stalen platen één voor één gemonteerd. Rosalinde schreef zich met nog zes andere kunstenaars in voor het ontwerp van het kunstwerk. Ze vertelt: “Iemand van de gemeente had me gevraagd om mee te doen. De opdracht van de gemeente was om recreatie en industrie terug te laten komen in een groot, ruimtelijk werk. Ook vond de gemeente het belangrijk dat de molens van Kinderdijk erin terug zouden komen. Het moet het gebied representeren.”

Torenkranen en jacht
In het kunstwerk zijn onder meer de (inmiddels weggehaalde) torenkranen van vroegere scheepswerven in het Damdorp te zien. Verder zijn de molens van Kinderdijk, een plezierjacht, een binnenvaartschip en een jacht van Oceanco afgebeeld.

Naam
De naam Anamorphosis is afgeleid van de term anamorfose. Een anamorfose is een vertekende afbeelding, die er slechts gezien vanuit een bepaalde hoek of onder bepaalde optische voorwaarden realistisch uitziet.

Het is het tweede kunstwerk van Rosalinde van Ingen Schenau in Alblasserdam. Het andere kunstwerk staat langs De Haven en heet ‘Perishable Flowers’.

Verplaatsbaar
Het beeld Anamorphosis is zo ontworpen dat het verplaatsbaar is. Hiervoor is bewust gekozen omdat de invulling van het havengebied nog niet definitief is. Het beeld kan op termijn binnen het havengebied een andere plek krijgen als dat, met het oog op de inrichting van dit gebied, wenselijk is. Van een eventuele verplaatsing naar het  Raadhuisplein, nadat het plein gerenoveerd is, is volgens de gemeente geen sprake.

Foto-update van de officiële onthulling van het kunstwerk aan de haven.