ALBLASSERDAM – Tientallen Alblasserdammers hebben maandag 11 december 2017 hun gezicht in de sneeuw gestopt om vervolgens het resultaat op de foto te zetten en via sociale media te delen. De hype kwam zondagavond op gang, nadat Janneke Pouw uit Zutphen haar hoofd in de sneeuw duwde en daar een foto (met flits) van maakte met haar mobiele telefoon. Het resultaat: een mooie, opmerkelijke 3D-afdruk die zij deelde op Twitter. Die beelden werden vervolgens volop gedeeld en opgepikt door andere media. Het resultaat: ook Alblasserdammers doen mee aan de koude ‘Snowface challenge’, zoals de hype inmiddels heet.

Instructies van Janneke: 1. steek je hoofd in de sneeuw. 2. pak je telefoon en maak een foto met flits. 3. bekijk alle fantastische sneeuwgezichten.

Door optische illusie lijkt het of het hoofd juist uit de sneeuw komt in plaats van dat het in de sneeuw gedrukt is. Dit wordt ook wel de holle gezicht- illusie genoemd. Volgens wetenschappers weigeren onze hersenen het holle gezicht waar te nemen, omdat die in het echt niet bestaan. Door de flits van de foto’s wordt dit effect nog eens versterkt. (zie ook het filmpje onder dit artikel)

Voor een goed ‘sneeuwgezicht’ is een goede laag verse sneeuw nodig.