ALBLASSERDAM – Anderhalve dag lang konden bezoekers van Alblasserdamsnieuws.nl hun stem uitbrengen op de stelling: “Ik ben voor vuurwerkvrije zones op bepaalde plekken in Alblasserdam tijdens de jaarwisseling.” 1050 personen deden dit. 746 mensen (71 procent) zijn het met de stelling eens. 304 mensen zijn het niet met de stelling eens (29 procent).

Aanleiding voor de poll was het nieuws dat de SGP deze week pleitte voor een aantal vuurwerkvrije zones in Alblasserdam tijdens Oud en Nieuw. De partij denkt daarbij onder meer aan het gebied rondom de Alblashof.

Burgemeester Jaap Paans liet in een reactie op vragen van de SGP weten uit te kijken naar gerichte vragen over vuurwerkvrije zones op bepaalde plekken in Alblasserdam. “Dat zou het enige zijn dat ik binnen de APV zou aanbevelen te regelen als daar behoefte aan zou zijn. Tot op heden heeft die vraag mij niet bereikt. Mensen en dieren zouden inderdaad meer comfort kunnen ervaren van een vuurwerkvrije zone, maar ik heb wel grote vraagtekens bij de handhaafbaarheid ervan,” aldus Paans.

Verder vertelde Paans voorlopig in ieder geval niets te zien in een totaal vuurwerkverbod. “Ik geloof in oplossingen die elders succesvol zijn. Namelijk: geconcentreerd, op bepaalde plekken, grootschalige vuurwerkshows om een moment te markeren. Maar eerst moeten we daar, met de gemeenschap, de waarde van inzien, voordat wij toekomen aan een acceptatie van iets dat vuurwerkvermindering / vuurwerkvrij is.”