ALBLASSERDAM – Maandag 4 december 2017 heeft wethouder Dorien Zandvliet het Inloophuis Dementie geopend in Alblasserdam. Vanuit de landelijke campagne ‘Samen Dementievriendelijk’ is door de gemeente Alblasserdam de werkgroep ‘Samen Dementievriendelijk’ samengesteld met diverse zorgprofessionals. Het Inloophuis Dementie in Alblasserdam is een gezamenlijk project van zorgorganisatie Waardeburgh en Rivas, Stichting Welzijn Alblasserdam (SWA) en Helpende Handen in opdracht van de gemeente Alblasserdam. Het inloophuis is gevestigd in de Waard Inn aan de Alblashof 1A.

Langer thuis wonen
Mensen met dementie blijven langer thuis wonen, maar dat gaat helaas lang niet altijd zonder problemen. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor hun mantelzorgers en omgeving. Het
Inloophuis vervult hier een belangrijke functie. Het is de plek voor informatie en advies over
dementie. Hier kan iedereen terecht bij professionals die kennis hebben van de ziekte en die helpen bij het vinden van de juiste zorg en ondersteuning. De professionals kunnen ook
andere deskundigen inschakelen als dat nodig is.

Laadrempelige voorziening
Wethouder Zandvliet: “Ik vind het belangrijk dat er in Alblasserdam een laagdrempelige voorziening als het Inloophuis Dementie is, waar mensen snel hulp en ondersteuning kunnen krijgen. Er gaat veel mis bij mensen met dementie. Zij hebben bijvoorbeeld weinig contacten. Mensen in hun omgeving weten niet hoe met iemand met dementie om te gaan en blijven daardoor weg. Het niet herkennen van dementie leidt tot misverstanden en soms heel schrijnende situaties. Hulp bieden blijkt moeilijk, omdat mensen vaak ontkennen dat er iets niet in orde is en zich schamen voor de ziekte. Dit alles geeft veel onnodig leed en verdriet.”

Dementievriendelijke gemeente
Doelstelling van een dementievriendelijke gemeente is om het taboe rondom dementie te doorbreken, mensen met dementie vroegtijdig in beeld te krijgen en hen – samen met hun
netwerk – te ondersteunen. Door vroegtijdige inzet van de juiste professionele ondersteuning en een actief netwerk, kan iemand met dementie langer thuis blijven wonen en wordt een sociaal isolement en overbelasting van de mantelzorger voorkomen.

Inloophuis Dementie
Iedereen die te maken heeft met dementie, kan vanaf heden elke maandagochtend van 10.00 uur tot 12.00 uur en vrijdagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur terecht in het Inloophuis Dementie in de Waard Inn, de Alblashof 1A in Alblasserdam. Het inloophuis is tijdens de openingstijden telefonisch bereikbaar op telefoonnummer (06) 20 69 74 25. Voor het inloophuis is geen verwijzing of indicatie nodig. Bezoekers kunnen gewoon binnenlopen.

Foto’s: Dorien Zandvliet.