ALBLASSERDAM – Burgemeester Jaap Paans heeft deze week een bedrijfspand op het Nieuwland Parc in Alblasserdam voor drie maanden gesloten. Reden hiervoor is het feit dat begin oktober in het pand een hennepkwekerij met zo’n 800 hennepplanten en enkele honderden stekjes werd aangetroffen door de politie. De stroom bleek illegaal afgetapt te zijn.

Hoewel de eigenaar van het pand niet op de hoogte was van de kwekerij, is toch besloten om het pand tijdelijk te sluiten. Een woordvoerster van de gemeente legt uit: “De eigenaar van het pand dient zich ook als goed verhuurder te gedragen. Hij zal ook met regelmaat de huurder moeten controleren of hij zich aan het huurcontract houdt en er geen illegale praktijken op nahoudt.”

Neem verantwoordelijkheid
De gemeente hoopt dat het strenge beleid criminelen afschrikt om in het Damdorp hun praktijken te beoefenen en dat het andere verhuurders aanzet tot het nemen van hun verantwoordelijkheid.

Alertheid
Burgemeester Paans vertelt: “Het is nu het tweede henneppand dat dit jaar is ontdekt op het bedrijventerrein. Door doortastend optreden van de politie kon snel worden gehandeld en werd het pand ontruimd. Mede door de alertheid vanuit de samenleving werden signalen over een verdachte geur doorgegeven aan de eigenaar van het pand, die de politie daarvan op de hoogte stelde. Ik zie dat graag in onze gemeente. Dit soort praktijken willen we niet in ons dorp! Daarom treden we daar tegenop. Wij hebben met ons handhavingsbeleid hard- en softdrugs, een duidelijke weg ingeslagen om dit soort teelt en kwekerijen te weren, kwekers en pandeigenaren aan te pakken en verantwoordelijk te houden. Daar wijken wij niet van af.”

Ook de kwekerij die eerder dit jaar op het Nieuwland Parc werd aangetroffen, is drie maanden gesloten geweest.

Drugsbeleid
Aan het begin van het jaar heeft de gemeente het drugsbeleid geactualiseerd en vastgesteld. De zegsvrouw van de gemeente vertelt: “Wij hadden een sterk verouderde nota , deze is geactualiseerd en in lijn gebracht met regionale afspraken. Grootste veranderingen zijn veel nieuwe maatregelen na overtredingen, zoals dat de burgemeester meer bevoegdheden heeft gekregen om op te treden tegen illegale drugshandel.”

Onderzoek loopt
Het onderzoek naar de eigenaar van de aangetroffen hennepplantage door de politie loopt. Het pand is verzegeld en gesloten.

Tips
Wie vermoedens heeft van een hennepkwekerij in het Damdorp, wordt verzocht de politie hierover in kennis te stellen via het nummer 0900-8844. Daarnaast is het mogelijk om de kwekerij anoniem door te geven via 0800-7000.