ALBLASSERDAM – Een schaal van het oorlogsmonument in de Polderstraat in Alblasserdam ligt sinds zaterdag 25 november 2017 in stukken. De schaal is onherstelbaar beschadigd. Gezien de brokken en de sporen lijkt het erop dat de schaal bewust is vernield. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of dit inderdaad het geval is. Een buurtbewoner meent dat er sprake is van vernieling, omdat hij in de nacht een flinke klap heeft gehoord en later zag dat de schaal kapot was.

In 2015 werd een soortgelijke schaal bij het oorlogsmonument moedwillig kapot gemaakt. De gemeente deed toen aangifte hiervan bij de politie. De gemeente zei toen de vernieling aan het monument ‘hoog op te nemen’. Met name omdat het monument symbool staat voor respect en herdenking aan de medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De herstelkosten van de vorige schaal bedroegen 5000 euro. Gezien het specifieke karakter van de schaal duurde het toen enkele maanden voordat er een nieuwe was gemaakt en geplaatst.

Heeft u iets gezien? Meld dit bij de politie via telefoonnummer 0900-8844. Anoniem tippen kan ook via het nummer 0800-7000.