NIEUW-LEKKERLAND – Met de overhandiging van een splinternieuw reanimatieapparaat uit handen van Nijs Stam namens de winkeliers van het Kleyburgplein heeft Nieuw-Lekkerland momenteel zestien Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s) in het dorp hangen die 24 uur per dag en zeven dagen per week beschikbaar zijn. De AED werd overhandigd tijdens een door Hartveilig Wonen Molenwaard georganiseerde vrijwilligersavond aan Wijnand Groenendijk die zich samen met onder meer Jeroen van den Oever met hart en ziel inzet voor Hartveilig Wonen. Een AED is een apparaat dat hulpverleners kunnen inzetten bij een reanimatie. Het geeft een stroomstoot dat helpt om een ritmestoornis (hartstilstand) van het hart op te heffen.

Sinds drie jaar wordt in Nieuw-Lekkerland, naast de inzet van professionele hulpverleners, gewerkt met burgerhulpverleners. Deze burgers wordt bij een melding van een reanimatie in hun buurt, samen met de politie en ambulancedienst, opgeroepen om hulp te verlenen aan het slachtoffer. Op dit moment zijn in het Lekdorp maar liefst 138 mensen aangemeld bij Hartveilig Wonen. In heel Molenwaard zijn er 533 personen aangemeld bij Hartveilig Wonen. In Kinderdijk zijn dit er 10, in Oud-Alblas 41 en in Streefkerk 42. De vrijwilligers wisten in de afgelopen tijd al diverse malen personen met succes te reanimeren.

Hartstilstand
Onlangs kreeg een vrouw uit Nieuw-Lekkerland op het Kleyburgplein een hartstilstand. Ook toen werden de burgerhulpverleners opgeroepen om te reanimeren. Dit zette de winkeliers van het plein aan het denken. Nijs Stam, voorzitter van de winkeliersvereniging, vertelde: “Als winkeliers vonden we dat we hier wat mee moesten. We hebben met de winkeliers geïnvesteerd in de aanschaf van een nieuwe AED om deze te kunnen overhandigen aan de gemeenschap. Daarnaast krijgen de winkeliers en hun personeel een reanimatiecursus.” De nieuwe AED is inmiddels al opgehangen bij de apotheek op het Kleyburgplein.

Inzet
Tijdens de vrijwilligersavond in het IJsclubgebouw aan de Vletstraat vertelden Leo Roos van de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid en meldkamercentralist Bram Bosch over hun werk en over de procedures bij een melding van een reanimatie. Zo vertelde de heer Roos wanneer er wel en wanneer geen burgerhulpverleners ingezet worden. Zo worden bij reanimaties van baby’s en reanimaties bij ongevallen geen vrijwilligers opgeroepen. In de meeste andere gevallen worden de burgers tegelijk opgeroepen met de hulpdiensten. In tachtig procent van de gevallen krijgen mensen thuis een hartstilstand.

Meldkamer
Bram Bosch legde uit hoe meldingen van reanimatie op de meldkamer binnenkomen, welke vragen worden gesteld en hoe de burgerhulpverleners het beste kunnen handelen.

Informatieavond
Donderdagavond 23 november 2017 vindt een tweede informatieavond plaats in het gebouw van het Wellant college aan de B140 in Ottoland. Het programma begint om 20:00 uur en eindigt rond 22:00 uur. Iedereen, burgerhulpverleners en niet-burgerhulpverleners, is vanaf 19:45 van harte welkom. Tijdens de avond wordt onder meer een demonstratie van de ambulancedienst gegeven samenwerking met vrijwilligers. Aanmelden mag via hvw.avond@kpnmail.nl maar is niet verplicht.

Hartstilstand
Hoe gezond of sportief je ook leeft, een hartstilstand kan iedereen treffen. Jong of oud, leeftijd speelt geen rol. Hulp binnen 6 minuten is dan van levensbelang. Voor deze cruciale hulp zijn veel vrijwilligers en AED’s nodig. In Molenwaard zijn ruim 400 vrijwilligers aangesloten bij Hartveilig Wonen en in totaal zijn 45 AED’s 24/7 beschikbaar verspreid over de kernen. Dankzij dit netwerk van vrijwilligers en AED’s kan Molenwaard worden aangemerkt als hartveilig. Vanwege de grote groep vrijwilligers en de vele beschikbare AED’s in Nieuw-Lekkerland, wordt dit dorp een voorbeeldgemeente genoemd als het gaat om Hartveilig Wonen. Met dank aan Van Rijnsbergen van de Veenweideweg hangen de AED’s in geschikte kasten en met dank aan Bakker Stam was er voor de aanwezigen tijdens de informatieavond taart.

Meer informatie over Hartveilig Wonen is te vinden op www.hartveiligwonen.nl.