NIEUW-LEKKERLAND – Een 37-jarige man uit Roemenië mag twee jaar lang geen voertuig besturen in Nederland Dat heeft de Rotterdamse politierechter maandag 20 november 2017 bepaald. De man reed op 22 juli van dit jaar in zwaarbeschonken toestand met een auto tegen een wegversmalling op de Lekdijk tussen Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland. De auto kwam vervolgens op zijn kant terecht. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) had de man ongeveer 20 alcoholische dranken gedronken, alvorens hij in zijn voertuig stapte en crashte.

Twintig glazen drank
I.M. was naar eigen zeggen speciaal vanuit Roemenië naar Rotterdam gereden om zijn rechtszaak maandag bij te wonen. In de rechtbank betuigde de man, via zijn tolk, spijt. Verder vertelde de dertiger dat hij die 22e juli uit wilde wijken voor een tegenligger en dat hij daardoor tegen de betonnen versmalling was gebotst. Bij de politie zei de man maximaal vier à vijf biertje te hebben gedronken tijdens een barbecue en dat hij in de auto was gestapt omdat hij dacht dat het nog wel kon. Echter, een blaastest wees uit dat de automobilist 1285 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht blies. Dat is bijna zes keer meer dan is toegestaan en komt volgens het OM neer op zo’n 20 glazen alcoholische drank.

Eis en uitspraak
De officier van justitie eiste in de rechtbank een geldboete van 1500 euro en een rijontzegging van twintig maanden. De rechter ging niet in deze eis mee. De rechter lichtte zijn vonnis toe met: “De enige die slachtoffer is geworden van het ongeval, dat bent u zelf. U heeft al 3000 euro schadevergoeding moeten betalen aan de eigenaar van de beschadigde auto. Dat zal ik meewegen in mijn oordeel. Verder vind ik het best bijzonder dat u hier vandaag zit. U neemt de moeite om vanuit Roemenië hierheen te komen om verantwoording af te leggen. Verder zal ik meewegen dat in Roemenië de salarissen veel lager liggen dan in Nederland. 1500 euro boete is voor u heel veel geld en daarom een probleem. Ook een taakstraf gaat niet lukken als u in Roemenië woont. Ik zal u daarom een langere ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen en wel voor de duur van 24 maanden. Daarnaast krijgt u een voorwaardelijke boete van 1500 euro. Als u de komende twee jaar niet weer de fout in gaat, hoeft u dit geld niet te betalen.”

Akkoord
I.M., die in zijn thuisland op een scheepswerf werkt en eerder al aan had gegeven dat hij daar zijn rijbewijs voorlopig niet nodig heeft, ging direct akkoord met de straf. Het Openbaar Ministerie denkt er nog even over en beslist binnen twee weken of er in hoger beroep wordt gegaan.

Rijontzegging in Nederland
Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie, waar het rijbewijs van de man nu nog is, laat weten dat de rijontzegging geldt voor Nederlands grondgebied. “De maatregel is niet in het buitenland te effectueren.” Dit houdt dus in, dat als de automobilist in Roemenië blijft, niets van de opgelegde straf zal merken.