ALBLASSERDAM – De sluiting van staalbedrijf Nedstaal in Alblasserdam heeft geleid tot een verbetering van de lokale luchtkwaliteit. Dat stelt de milieudienst DCMR Rijnmond in een onderzoek dat onlangs is uitgevoerd door de dienst. In het onderzoek is te lezen dat er een ‘bovengemiddelde en significante afname’ is gemeten van fijnstof en stikstofdioxide vanuit de richting van Nedstaal. “Het is aannemelijk dat deze afname veroorzaakt is door de afnemende emissies en daarna sluiting van het bedrijf Nedstaal,” aldus de milieudienst in het onderzoek.

Het bedrijf Nedstaal in Alblasserdam werd op 31 januari 2017 failliet verklaard. In het jaar ervoor is de productie (en daarmee de emissies) van het bedrijf al teruggelopen. Het bedrijf stootte per jaar duizenden kilo’s fijnstof en stikstofdioxide uit bij de productie van staal.

Ook een aantal andere bedrijven in Alblasserdam veroorzaken veel lokale luchtvervuiling. De gemeente gaat daarom binnenkort onder meer met het bedrijf Coatinc in gesprek om te zien welke maatregelen er genomen kunnen worden om de luchtvervuiling nog verder terug te dringen.