ALBLASSERDAM – Een aantal politieagenten en een groep vrijwilligers van de buurtpreventie hebben vrijdagavond 10 november 2017 in Alblasserdam een preventieactie gehouden in het kader van het zogenoemde Donkere Dagen Offensief (DDO). Automobilisten werden bij de Oude Torenbrug aangesproken en kregen een folder mee met tips om inbraken te voorkomen. “Daarnaast zijn we via brandgangen bij mensen de achtertuin ‘ingefloept’ om te zien of de schuur en de achterdeur op slot zaten,” vertelt wijkagent Arjan de Haan.

De Haan vervolgt: “Juist nu het weer vroeg donker is, moet de zomerroutine doorbroken worden door alles vroegtijdig af te sluiten. Fiets in de schuur, schuur op slot, tuinpoort op slot en helemáál de achterdeur! Veel deuren zaten ook nu weer niet op slot. We hebben deze mensen bewust en alert gemaakt dat als wij binnen kunnen komen, inbrekers dat ook kunnen. Veel mensen weten het ook wel, maar moeten even met de neus op de feiten worden gedrukt, zodat ze weer weten dat ze een makkelijk doelwit zijn. Dit werkt veel beter dan duizend folders verspreiden.”

Lamp aan
Verder werden er weer kinderfietsen aangetroffen met aan de fietssleutel ook de huissleutel. “Haal die sleutels er af!,” luidt het advies. Daarnaast bleken diverse woningen, waarvan de bewoners niet thuis waren, onverlicht te zijn. Deze mensen kregen een folder met onder meer de tip om voortaan een lamp te laten branden en het huis een bewoonde indruk te geven. Ook werd geadviseerd om een schijnwerper met bewegingssensor in de achtertuin op te hangen, zodat een eventuele inbreker direct in het licht staat.

Petje af
De meeste Alblasserdammers reageerden positief op de actie van de politie en de buurtpreventie. Wijkagent De Haan concludeert: “We hebben megaveel mensen kunnen bereiken. Het was zeker een geslaagde actie met veel positieve reacties. En echt petje af voor al die vrijwilligers van de buurtpreventie die op hun vrije avond in de regen Medealblasserdammers staan voor te lichten om hun dorp veiliger te maken. Respect!”

Tekstkar
De komende week staat op De Helling in Alblasserdam een tekstkar om mensen nog eens extra te attenderen op inbraken en verdachte situaties. Bij verdachte situaties mag altijd direct 112 worden gebeld. De politie rijdt liever voor niets, dan dat de volgende dag blijkt dat er een inbreker gepakt had kunnen worden.

Meer
Meer informatie over inbraken en het voorkomen van inbraken is hier te vinden.

Foto’s: Politie Alblasserdam.