OUD-ALBLAS / ALBLASSERDAM – De Rotterdamse politierechter heeft maandag 30 oktober 2017 een 19-jarige man uit Oud-Alblas veroordeeld tot een geldboete en een ontzegging van de rijbevoegdheid. De tiener reed in de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 februari 2017, in beschonken toestand, tegen drie geparkeerde auto’s op het Cortgene in Alblasserdam.

De Oud-Alblasser reed in een personenauto over de dijk en raakte tijdens een sneeuwbui in de slip. Hij botste met zijn auto tegen een geparkeerde BMW, waarvan het achterwiel afbrak. Vervolgens schoot hij door tegen een andere auto en een busje, om meters verderop tot stilstand te komen.

Te veel gedronken
Een blaastest wees uit dat de man bijna zes keer te veel had gedronken. Hij blies 510 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht), terwijl voor hem, als beginnend bestuurder, een maximum van 88 ug/l geldt. De man verklaarde ongeveer zes bier te hebben gedronken. Het rijbewijs van de Oud-Alblasser werd direct ingevorderd. Verder werd de jongeman aangemeld voor een cursus over alcohol en verkeer bij het CBR. (Kosten:bijna duizend euro.)

Boete
“Je moet er toch niet aan denken dat er een voetganger had gelopen? Hier blijkt maar weer eens dat alcohol en verkeer niet samen gaan,” zo stelde de officier van justitie maandag in de rechtbank. De aanklager vervolgde: “Ik eis een geldboete van 650 euro, waarvan 300 euro voorwaardelijk, en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van zes maanden.”

Duur avondje stappen
De rechter ging in deze eis mee en legde de gevraagde straf op. Voor het voorwaardelijke deel van de geldboete geldt een proeftijd van twee jaar. Omdat het rijbewijs van de man al zes maanden ingevorderd is geweest, hoeft hij zijn pasje niet opnieuw in te leveren. “Dit is een duur avondje stappen geworden, maar de gevolgen hadden met nog ernstigere gevolgen af kunnen lopen,”  oordeelde de rechter.

15.000 euro schade
De schade die de 19-jarige man 12 februari heeft veroorzaakt, bedroeg in het totaal zo’n 15.000 euro. Dat bedrag is exclusief de schade die aan zijn eigen auto ontstond. De man vertelde in de rechtbank dat hij inmiddels alle schade heeft vergoed aan de gedupeerden.

Definitief
Het Openbaar Ministerie en de verdachte deden maandag direct afstand van de zaak. Daarmee is de uitspraak van de politierechter definitief.