ALBLASSERDAM – Na Het Palet en de ds. Joannes Beukelmanschool (locatie Weversstraat) wordt Christelijk kindcentrum De Schalm aan de Kerkstraat de derde zogeheten afvalvrije basisschool in Alblasserdam. Wethouder Peter Verheij (buitenruimte) en Menno Timmerman, directeur grondstoffen van afvalverwerker HVC gaven hiervoor op woensdag 25 oktober 2017 om 12.30 uur het startschot. Op een afvalvrije school worden GFT, plastic, blik en drinkpakken en oud papier apart ingezameld met als doel zo weinig mogelijk restafval over te houden.

Chauffeurs van de vuilniswagens van HVC waren woensdag in de klassen van De Schalm te vinden. Zij legden de leerlingen uit waarom het nuttig is om afval te scheiden en hoe zij dit kunnen doen.

De afvalvrije scholen sluiten aan bij het beleid van de gemeente. “Door afval zoveel mogelijk apart in te zamelen waarna het kan worden hergebruikt, wil Alblasserdam een afvalvrij dorp worden. De afvalvrije scholen dragen eraan bij dat scheiden van afval een gewoonte wordt. Jong geleerd is immers oud gedaan,” aldus de gemeente Alblasserdam in een persbericht.

Als cadeau ontvingen de kinderen van HVC een knikkertegel, gemaakt van gerecycled plastic. Na plaatsing, mochten de kinderen de tegel even voelen.Verder ontvingen alle kinderen vanuit de gemeente een plastic drinkfles, zodat de kinderen geen pakjes drinken meer mee naar school hoeven nemen.

Nadat de papierbak was geleegd in de vuilniswagen, gaven wethouder Peter Verheij en de kinderen elkaar een ‘high five’.