ALBLASSERDAM – Zeventien mensen hebben afgelopen zaterdag een vaartocht gemaakt over De Alblas. De tocht verliep op een aantal punten net wat anders dan gewend. Bep van Veenendaal maakte onderstaand verslag van de tocht.

“De week van het water”, een landelijke actie, die opgepakt werd door de gemeente Alblasserdam en uiteindelijk geheel op het bordje kwam te liggen van een aantal vrijwilligers. Dat schijnt  burgerparticipatie te heten. 
De voor deze gelegenheid gekregen windvaan stond als herkenning te wapperen bij de fa. Korteland, waar ook voor koffie werd gezorgd.

De 21ste was de afsluiting van “de week van het water” en deze verliep voor de organisatoren iets anders dan gepland. De bedoeling was met het ponton van Hak en  een volgbootje  (beschikbaar gesteld door de Barrage) vanaf het monument richting de Blokweerse Wipmolen te varen. Daar werden we ook verwacht. Het water bij de sluis bleek om te beginnen bij de kant echter zo ondiep dat het ponton niet bereikbaar was. Geen nood. Het improvisatietalent onder watersporters is altijd groot en het ponton kon een half uur later dan gepland alsnog beklommen worden.

Voor de brug bij de vrolijk draaiende witte molen kwam het ponton door de aanwakkerende wind scheef te liggen. De wind en de smalle doorgang bleken een obstakel dat soepel opgelost werd door te keren en richting de Groep te varen.  Het weer werkte mee, pontontrekker Evert Swijnenburg hield de controle en Joost Pull ter Gunnen volgde in het kielzog.  De 17 meevarenden bleven er zin in houden en enkelen van hen werden later ingezet om het ponton bij de Vinkenwaard af te meren. ’t was improviseren en voor de meevarende kinderen was het misschien een iets te lange tocht. Met elkaar hebben we er wel veel plezier aan beleefd.  En uiteindelijk was het daar allemaal om te doen. “It was just for the fun.”

Foto: Johan Nieuwkoop.