ALBLASSERDAM – In de aanloop naar de renovatie wordt vanaf 26 oktober 2017 een kleurhistorisch onderzoek gedaan in het gemeentehuis van Alblasserdam. Met dit onderzoek wil de architect inzicht krijgen in de opbouw en de originele kleuren die zijn toegepast zodat hier in het ontwerp rekening mee kan worden gehouden. Het streven is deze originele kleuren zoveel mogelijk terug te brengen in het gerestaureerde gemeentehuis. Per onderdeel (zoals kozijnen, plafonds, wanden etc.) wordt hiervoor een zogenaamde kleurenladder gemaakt.

Verf laagje voor laagje weggeschrapt
Om dit onderzoek te kunnen doen wordt in alle ruimtes en aan de buitenkant van het gebouw op diverse plaatsen zorgvuldig verf weggeschraapt. Dit gebeurt laagje voor laagje waardoor de verschillende tinten die in de loop der jaren over elkaar heen geschilderd zijn zichtbaar worden.

Het onderzoek begint donderdag 26 oktober; dan wordt het schilderwerk aan de buitenkant onderzocht. Op de 1e en 2e verdieping gebeurt dat van binnenuit, via de open ramen. Het onderzoek aan de binnenkant van het gebouw wordt uitgevoerd op woensdag 1 en donderdag 2 november en op woensdag 8 en donderdag 9 november.

Onlangs heeft de gemeenteraad van het Damdorp ingestemd met de restauratie van het gemeentehuis en de herinrichting van het Raadhuisplein en de Havenstraat. Alle aanwezige partijen, met uitzondering van de D66, stemden in met het collegevoorstel om ongeveer 10 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het totale opknapproject.