ALBLASSERDAM – Deze week is bij het Alblasserdamse bedrijf Mondial Movers de eerste energieopwekkende gevel (in zijn soort) in Nederland onthuld. Deze zogenaamde Lumiduct-gevel heeft transparante zonnepanelen, waardoor de temperatuur in het pand in de zomer minder oploopt en er meer energie wordt opgewekt.

Wethouder Peter Verheij was namens de gemeente Alblasserdam aanwezig om de gevel officieel te onthullen. Hij sprak zijn waardering uit voor het feit dat het verhuisbedrijf al jaren vooruitstrevend is op het gebied van duurzaamheid. “Zeer veel hulde dat Mondial Movers dit project heeft opgepakt. Jullie laten zien dat energieneutraal mogelijk is.”

Het zonweringssysteem bestaat uit transparante zonnepanelen die automatisch de stand van de zon volgen en tegelijkertijd het zonlicht filteren. De panelen zetten het directe, verblindende zonlicht om in energie, maar laten het zachte daglicht door. Met een elektrisch rendement van boven de 30 procent zijn de panelen anderhalf keer zo efficiënt als normale zonnepenalen. Dit terwijl ze tegelijkertijd zorgen voor een selectieve zonwering en daarmee een ideaal binnenklimaat mogelijk maken met een overvloed aan daglicht.

Fotobijschrift: Stan de Ridder (ontwerper Wellsun), wethouder Peter Verheij en Tom Stuij (Mondial Movers). (Foto’s: Mondial Movers)