OUD-ALBLAS – Een boer uit Oud-Alblas heeft in de Rotterdamse rechtbank een boete van 900 euro, waarvan de helft voorwaardelijk, opgelegd gekregen voor het uitsproeien van gier over zijn land. De meststoffen hadden volgens de wet emissiearm aangewend moeten worden, door deze bijvoorbeeld te injecteren in het land. De boer vond laatstgenoemde methode te duur, slecht voor het land èn slecht voor het milieu. Hij koos er daarom op 26 augustus 2015 voor om de vloeibare mest over zijn land aan de Grote Nes uit te sproeien.

De Oud-Alblasser werd betrapt door twee ambtenaren die langs voeren. “Ze pakten een klein boertje,” vertelde de boer in de rechtbank. De man kreeg een strafbeschikking van 900 euro, maar was het hier niet mee eens. “Het ging om een verdunde gier en ik ben al voor bijna 2000 euro gekort op de subsidie die ik zou krijgen. Nu word ik dubbel gestraft. Volgens de regeltjes moet je injecteren, maar de vorige keer toen we de mest injecteerden, waren alle kieviten weg. We doen juist altijd erg ons best voor de natuur. Ik ben al jaren lid van de vogelwacht. Door de regeltjes van de overheid, wordt de natuur juist kapot gemaakt. Nu worden we als grote criminelen aangeschreven en lijken boeren de boosdoeners. Je bent dan in staat om de handdoek in de ring te gooien,” aldus de Oud-Alblasser die bekende in 2016 opnieuw gier uitgesproeid te hebben over zijn land.

De officier van justitie vond dat de man ondanks zijn toelichting, strafbaar was. “Het is slecht voor de natuur door allerlei emissies van onder meer ammoniak. Meneer kan vinden dat emissiearm toebrengen van gier slechter is, maar dit is wat we met elkaar hebben afgesproken. Ik eis een boete van 900 euro, waarvan 450 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.”

Uitspraak
De rechter ging met die eis mee en legde de gevraagde straf op. Ze motiveerde: “U sproeide gier over het land en die manier van bemesting is niet toegestaan. U loopt inderdaad geld mis, doordat u minder subsidie krijgt, maar dat is volgens de wet geen straf. U kunt het niet eens zijn met de regels die gelden, maar die regels zijn er voor iedereen. Het zou niet eerlijk zijn als u zich niet aan de regels hoeft te houden en uw buurman extra kosten moet maken om zich wel aan de regels te houden. Dan wordt het een puinhoop.”

Beroep
Meneer heeft twee weken de tijd voor hoger beroep. Als hij dat niet doet, is de straf definitief.