KINDERDIJK – Vrijdag 10 november 2017 vindt er een bijzondere psalmenavond in de Dorpskerk van Kinderdijk plaats. Op deze avond wordt een 14-tal bekende en onbekende psalmen gezongen, het grootste gedeelte in de oude berijming, 2 psalmen in de nieuwe berijming en één psalm onberijmd op de gewone melodie. De psalmen worden ritmisch gezongen. Iedereen is welkom om mee te zingen. De toegang is gratis.

Dirigent Piet den Uil, dirigent van onder andere Reformatorische Oratorium Vereniging “Cantate Domino” uit Alblasserdam, zal op deze avond de samenzang in goede banen leiden. Hij zal deze avond niet dirigeren, maar vanuit zijn expertise als kerkorganist, dirigent, én als leider van projecten ‘gemeentezang in cadans’, zal hij op deze avond een inspirerende inbreng hebben.

Vormen en stijlen
Het orgel wordt bespeeld door Adriaan Arkeraats, organist van onder andere de Grote Kerk in Alblasserdam en van de Dorpskerk van Kinderdijk. Hij zal de samenzang in diverse vormen en stijlen begeleiden; van een strakke 4-stemmige zetting tot aan (gedeeltelijke) a capella zang. Voorspelen zijn onder andere van Klaas Bolt, Margreeth Chr. de Jong, Paul Kieviet, Dick Sanderman en improvisaties.

Weinig registers
Op deze avond kunnen bezoekers ook ervaren hoe de orgelbouwers Van Dam uitmuntende samenzangorgels bouwden met relatief weinig registers. Het orgel van Kinderdijk (1867) is een schoolvoorbeeld hoe met 2 klavieren, in bas- en discant verdeelde registers en aangehangen pedaal veel verschillende klanksterktes en klankkleuren ten gehore gebracht kunnen worden.

Inleiding
Ds. Van Lingen, predikant van de Kinderdijkse gemeente, zal iedere psalm inleiden met het voorlezen van één of meerdere kernteksten uit de onberijmde psalm. “De avond, die om 19.30 uur begint, zal het karakter hebben van ontspannen samen zingen. Daardoor kunnen we ook horen en innerlijk beleven wat de Psalmen in 2017 ons nog te zeggen hebben,” aldus de organisatie.

Cd-opname
Van de avond zal een cd-opname gemaakt worden ten bate van de instandhouding van de Erediensten in de Kinderdijkse Dorpskerk.