KINDERDIJK – De Egyptische Suez Canal Authority (SCA) heeft een contract met scheepsbouwer IHC ondertekend voor het ontwerp en de bouw van twee zware custom-built 29.190kW snijkopzuigers. De schepen, met een totale lengte van 147,4 meter, hebben een maximale baggerdiepte van 35 meter. Daarnaast bieden ze plaats aan 73 personen. Uitgerust met één onderwater en twee binnenboord baggerpompen, zal het geïnstalleerde snijkopvermogen 4.800kW zijn. De snijkopzuigers worden in Nederland gebouwd en zullen naar verwachting in 2020 worden geleverd.

Een gestandaardiseerde IHC Beaver® 45 snijkopzuiger wordt ook door IHC gebouwd op de scheepswerf van SCA in Egypte, met als doel de lokale productiecapaciteit voor dit type equipment te verbeteren. Naast de levering van de drie snijkopzuigers aan SCA, wordt een uitgebreid IHC trainingsprogramma geleverd, evenals een simulator en een groot pakket aan reserveonderdelen.

SCA maakt en handhaaft de navigatieregels in het Suezkanaal, en overziet daarnaast andere regelgeving die bijdraagt aan een effectieve en ordelijke waterweg. De snijkopzuigers zijn speciaal ontwikkeld in nauwe samenwerking met SCA en zullen worden gebruikt om de kunstmatige waterweg, die de Middellandse Zee en de Rode Zee met elkaar verbindt, te onderhouden en te verbeteren.

“De ondertekening van dit contract is van groot belang voor SCA,” benadrukt SCA Chairman en Managing Director de heer Admiral Mohab Mohamed Hussien Mameesh. “Het is een serieuze stap in de richting van het upgraden van onze baggervloot, en betekent dat we ‘s werelds grootste snijkopzuigers hebben in termen van afmetingen en totaal vermogen. De nieuwe state-of-the-art snijkopzuigers van Royal IHC stellen SCA in staat om de waterweg te verdiepen en te verbreden en zullen helpen bij het realiseren van het plan van Egypte om lokale havens te ontwikkelen.”

“We zijn vereerd dat SCA opnieuw vertrouwen heeft gesteld in ons bedrijf,” zegt IHC’s Executive Director Sales Arnold den Boon. “We zijn ook trots dat onze langdurige relatie heeft geleid tot de ondertekening van dit contract, en kijken uit naar het verder versterken van ons samenwerking.”